Panta burkar för att ge niorna en avslutning – Ă€r det vĂ€rdigt?

Sparkraven slÄr mot niornas traditionsenliga avslutning. LÀrarna pÄ Gökstensskolan löser den pÄ egen hand.

Sparkraven slÄr mot niornas traditionsenliga avslutning. LÀrarna pÄ Gökstensskolan löser den pÄ egen hand.

Foto: Frida Glenning Ströberg/Lisa Hölne

InsÀndare2024-05-16 12:09
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att Eskilstuna kommun ska spara har vĂ€l knappast gĂ„tt nĂ„gon förbi. De som drabbas hĂ„rdast Ă€r just nu vĂ„ra barn och ungdomar, som Ă€r vĂ„r framtid. Jag har arbetat inom skolan i 20 Ă„r och varje Ă„r har vi kunnat erbjuda vĂ„ra fina Ă„rskurs 9-elever pĂ„ Gökstensskolan i TorshĂ€lla en fin avslutning med lite mingel och lunch, dĂ€r betygen delas ut av rektor. En tradition vi haft som sĂ„ mĂ„nga har uppskattat. En sjĂ€lvklarhet. I veckan stod det klart att vi inte fĂ„r köpa in servetter, ballonger, alkoholfri cider och salta pinnar till Ă„rets nior. En Ă„rskull sĂ„ fin och exceptionellt skötsam. 

MĂ„nga av dem har gĂ„tt pĂ„ skolan sedan förskoleklass och de startade dessutom Ă„rskurs 7 med hemundervisning dĂ„ pandemin hĂ€rjade. Vi funderade mycket pĂ„ hur vi skulle kunna forma dem till klasser och med god sammanhĂ„llning. Jag vill ocksĂ„ tillĂ€gga att eleverna under perioder har varit utan det stöd de haft rĂ€tt till. Neddragningarna har som bekant pĂ„gĂ„tt en tid och de utsatta Ă€r sĂ„klart eleverna. Vi har kĂ€mpat med dessa klasser och ungdomar och mĂ„nga kommer faktiskt nĂ„ ett fullstĂ€ndigt slutbetyg, för vi vĂ€nder ut och in pĂ„ oss. Men om vi som lĂ€rare har kĂ€mpat förstĂ„r du som lĂ€ser detta att det Ă€r vĂ„ra elever som gjort det största jobbet. 

SĂ„ nu pĂ„ avslutningsdagen fĂ„r vi alltsĂ„ inte ge dem den vĂ€rdiga avslutning de förtjĂ€nar. Men som lĂ€rare Ă€r vi om nĂ„got lösningsfokuserade – sjĂ€lvklart kommer vi att ordna en avslutningslunch Ă€ven i dessa katastrofala tider!

Vi pratade i gĂ„r (lĂ€s: i tisdags) om hur vi kan fĂ„ ihop pengar och vi kommer panta burkar, ta med oss ballonger och serpentiner hemifrĂ„n, och nĂ„gra av oss köper salta pinnar och cider för egna pengar.

Det med ilska, sorg men ocksÄ skam. För det Àr skÀmmigt att behöva panta burkar för att kunna ordna en avslutning för vÄra elever, vÄr allas framtid.