Allt är faktiskt inte Stefan Löfvens fel

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson bör hålla igen med fingerpekandet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson bör hålla igen med fingerpekandet.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2021-06-09 21:00
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

I politiken finns det ofta ett mått av hyckleri. I regeringsställning förklarar och försvarar man kanske sådant som man tidigare varit skeptisk mot. I opposition glömmer politiker lätt vad de gjort eller inte gjort som statsråd.

Detta syntes under partiledardebatten på onsdagen. Särskilt i den höger som kallar samarbete med Sverigedemokraterna för "borgerlighet".

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ville mest prata kriminalpolitik. Det märktes bland annat när miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund (MP) försökte få svar på varför M så ofta står i vägen för nödvändiga klimatpolitiska reformer. Men det blev tydligast när Kristersson debatterade med statsminister Stefan Löfven (S).

Kristersson underkänner S+MP-regeringens kriminalpolitik. Huvudkritiken är att regeringen är långsam, senfärdig och motsträvig. Moderatledaren vill att straffen ska vara hårdare och tagen mot de kriminella gängen tuffare. Och helst vill han ha dessa åtgärder på plats i går.

Det ingår givetvis i oppositionens roll att kritisera regeringen. S och MP har dessutom suttit i regering i snart sju år. Det är gott om tid för att få igenom nödvändiga reformer.

Men moderatpartiet har skäl att vara självkritiskt. Det är riktigt att det dödliga skjutvapenvåldet har ökat i Sverige de senaste åren – även om det tycks gå ner i år – samtidigt som många andra europeiska länder sett en minskning. Det konstaterades i den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet.

Dock framgår det också att ökningen började redan under mitten av 00-talet. Dessa tendenser syntes i storstäderna. Men också i Eskilstuna kring 2012.

Dessutom har flera skärpningar i kriminalpolitiken genomförts under nuvarande regering. Och fler är på väg. När justitiedepartementet låg under M såg det annorlunda ut. Var syntes de kraftfulla skärpningar som partiet i dag har på önskelistan?

Ett exempel är den obligatoriska häktningen vid grovt vapenbrott. Att det är lättare att häkta gripna personer med vapen är en skärpning som skedde 2018. Förslaget lades fram av Löfvenledningen 2016 för att fler som bär vapen skulle låsas in och inte bli måltavla eller skjuta andra.

Oppositionen kritiserade regeringen för senfärdighet redan då. Men hur tankegångarna kring samma förslag såg ut när M styrde kriminalpolitiken förblir oklart.

Ulf Kristersson hade visserligen inte kriminalpolitiken som sitt ansvarsområde, men var statsråd i alliansregeringen. Partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell jobbade i statsrådsberedningen och som planeringschef i moderatledningen.

Sådant förpliktigar. Och ger skäl till att hålla igen i fingerpekandet.