Amazon i Kjula lär inte bli något blodbad

Foto:

Signerat2020-07-29 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En etablering av e-handelsjätten Amazon sker i höst, enligt Emma Hernell, vice vd på analysföretaget HUI Research, som bevakar den svenska handeln, till DN 27/7. I EK/ST 29/7 gick det också att läsa om Amazons planer för lager- och logistikverksamhet i Eskilstuna logistikpark i Kjula, där företaget redan har en av sina svenska serverhallar.

Att företaget placerar resurser i västra Mälardalen är bra, och ger välbehövligt innehåll i den ofta omtalade regionförstoringen. Det kan också ge arbetstillfällen för en del sörmlänningar med kvalifikationer för logistik eller lagerarbete.

Amazonetableringen har mötts av många negativa omdömen. På Aftonbladets ledarsida är tongångarna allt annat än positiva, där kallar Lotta Ilona Häyrynen det att Sverige "invaderas" av Amazon. Men också flera fack har på debattplats i SvD 28/7 uttryckt oro, däribland Handelsanställdas förbund och Unionen. Utan att säga nej till allhandelsbolaget uppmanar de det till att lära sig om den svenska arbetsmarknadens avtalsförhållanden. Den svenska arbetsmarknaden fungerar väl, i det att avtalsparterna samtalar och förhandlar.

Kritiken i Aftonbladet är väntad. Mer förvånande är DN ledarsidas (28/7) tämligen skeptiska hållning. 

Det är rimligt att vara vaken, e-handelsjätten har på andra håll gjort sig beryktad för en del aggressiva konkurrensmetoder och motstånd mot fackföreningar. Bland annat har Amazon straffat säljare som sålt produkter till andra handlare till ett lägre pris än till Amazon genom att ta bort deras produkter från sajten. 

Att bolaget sparkat anställda i Storbritannien, som förespråkat bättre arbetssituation, är också det allvarligt. Sådant hör inte hemma i sunda företag och måste granskas. Men något monopol på den svenska marknaden är inte aktuellt, och rädslan för att Amazon ska runda arbetsrätt och svenska kollektivavtal är överdriven. 

Hur Amazon skulle kunna åstadkomma en egen arbetsmarknad vid sidan om den svenska, med låga löner och orimliga arbetsförhållanden är oklart. Att konkurrera med låga löner i Sverige skulle innebära stora svårigheter att behålla personal. Inte heller är logistikjobb något okvalificerat yrke. Situationen för distributionsföretagen finns det fog för att följa noggrant, det handlar ofta om tuffa villkor för utkörning och är för många unga ett första jobb.

Flera vänder sig också mot storleken på bolaget, i tron att den betyder att de kan helt ta över. Men att bolaget kan uppnå monopol på e-handelsmarknaden får bedömas som mycket osannolikt. 

Till skillnad mot när Amazon startades i USA är svenska kunder vana vid god service och returrätt. Det finns också redan etablerade varumärken och kanaler. Innan e-handeln har det också funnits postorder, inte minst när det gällde kläder från Borås textilkluster. Det är inte jungfrulig mark Amazon kliver på.