Enligt lag får du själv välja var du ska vaccineras


Vaccinationer likställs med öppenvård vilket regleras i patientlag och hälso- och sjukvårdslag, skriver Magnus Johansson, Region Sörmland.

Vaccinationer likställs med öppenvård vilket regleras i patientlag och hälso- och sjukvårdslag, skriver Magnus Johansson, Region Sörmland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-04-14 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Vaccinsammelsurium i Sörmland" publicerad den 9/4.

Det är möjligt att boka tid för vaccination mot covid-19 var man vill i hela landet, oavsett var man bor. Detta för att vaccinationer likställs med öppenvård vilket regleras i patentlag och hälso- och sjukvårdslag. Det är alltså inget vi bestämmer över själva utan lagar vi har att förhålla oss till. Det stämmer dock att vi får vaccin till oss baserat på befolkningsmängd varför vi också driver frågan att vi vill kompenseras med ytterligare doser.

Jag förstår dock att det kan skapa irritation att vi i Sörmland vaccinerat personer som inte är folkbokförda i regionen. Det handlar om en mycket liten andel av de över 72 000 doser vaccin mot covid-19 som vi nu gett. Cirka 2200 doser har getts till personer skrivna utanför länet. De flesta som fått vaccin bor här under längre perioder, utan att vara skrivna här eller är medarbetare inom hälso- och sjukvård eller kommunal vård- och omsorg som arbetar i länet men bor utanför. Alltså personer som ingått i den vaccination av personal som vi förväntas utföra.