Genomför fördjupad översiktsplan för Stallarholmen

Stallarholmsbor vill att Strängnäs kommun tillsammans med de boende påbörjar arbetet med att genomföra den fördjupade översiktsplanen. Skriver Torsten Resar.

Stallarholmsbor vill att Strängnäs kommun tillsammans med de boende påbörjar arbetet med att genomföra den fördjupade översiktsplanen. Skriver Torsten Resar.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2021-01-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25 mars 2019 antog kommunfullmäktige fördjupning av översiktsplan för Stallarholmen. 

Vad många kanske inte känner till; är att en fördjupad översiktsplan (FÖP) är ett verktyg som kommunerna har för en långsiktig planering, 20-30 år fram i tiden. För många av oss boende känns det inte så motiverat att delta i en process med en så lång framförhållning, många av oss kanske inte ens lever när det är så dags för ett genomförande av planen.

Men det behöver inte vara så: Jag ställde frågan till en sakkunnig på Boverket om det måste gå 20-30 år och fick bl.a. följande svar:

Det finns inget som motsäger att invånare på en ort inte kan engagera sig i att förverkliga översiktsplanens intentioner. Utan det är snarare positivt att den fördjupade översiktsplanen har skapat ambitionen och viljan till att förverkliga planen. Att en översiktsplan ska ha en framförhållning på 20-30 år innebär inte att saker inte kan förverkligas fortare. Sedan måste olika saker ses i sitt sammanhang och ibland kan vissa delar behöva invänta större investeringar som inte är möjliga att göra i nuläget. Jag tycker att ni ska bjuda in kommunen till ett möte där ni redovisar era tankar och ambitioner och lyssnar av vad som kan vara möjligt och rimligt att göra och vad som påverkar vad.

Stallarholmen har många kreativa företagare som varit med att utveckla Stallarholmen till vad det är idag men man kommer till en punkt där samhället måste komma in och stödja företagandet genom att skynda på arbetet med göra Stallarholmen till den idyll vid Mälaren som kommunen gärna beskriver Stallarholmen. Vi är kommunens femte största tätort och har goda förutsättningar att bli en än mer attraktiv ort att bo i.

Stallarholmen har på senaste tiden vuxit främst genom Sundby Strand och 2022 påbörjas sista etappen av Sundby äng med 80 nya bostäder.

Boverket skriver i en "Vision för Sverige 2025".

Med gemensamma satsningar har man lyckats att lyfta fram de olika orternas och områdenas kvaliteter och förstärka dem med service i nya former. Det har lockat till sig nya företag, ofta inom besöksnäringen. Distansarbete är också vanligt. Möjligheterna att kombinera ett liv nära och på mer rofyllda platser, trots att arbetsplatsen ligger långt därifrån, lockar nya invånare till glesbygden.

Vi är inte där ännu, men på god väg, därför vill vi Stallarholmsbor att Strängnäs kommun tillsammans med oss boende påbörjar arbetet med att genomföra den fördjupade översiktsplanen så att vi står redo inför en kommande samhällsutveckling.