Kritik mot jordsorteringsanläggning i Kjula

Naturskyddsföreningen Eskilstuna har kritiserat Energi & Miljös planer på att anlägga en jordsorteringsanläggning i före detta Kjula grusgrop norr om E20.  Skriver Sten Ullerstad.

Naturskyddsföreningen Eskilstuna har kritiserat Energi & Miljös planer på att anlägga en jordsorteringsanläggning i före detta Kjula grusgrop norr om E20. Skriver Sten Ullerstad.

Foto: Mikael Andersson

Insändare2021-04-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturskyddsföreningen Eskilstuna har kritiserat Energi & Miljös planer på att anlägga en jordsorteringsanläggning i före detta Kjula grusgrop norr om E20. Vi anser att den är ett hot mot grundvattnet i Kjulaåsen/Badelundaåsen. NCC har inte gjort den efterbehandling som krävs enligt lagen. I stället har NCC sålt området som industrimark till Eskilstuna kommun.  Energi & Miljö har därefter köpt marken och ansökt om tillstånd till jordsortering hos aktuell myndighet.

Vi kräver att det görs efterbehandling på aktuell mark och att jordsorteringen stoppas. Om man mot förmodan måste tjäna pengar föreslår vi att man efter efterbehandling anlägger en solcellspark och gör i ordning bon för backsvalor. Då blir det både Energi och Miljö.