När börjar det konkreta klimararbetet i Strängnäs?

Klimatkrisen går inte karantän, påminner Klimatinitiativ Strängnäs.

Klimatkrisen går inte karantän, påminner Klimatinitiativ Strängnäs.

Foto: TT

Debatt2020-11-13 05:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu gått över ett år sedan Strängnäs kommun bjöd in till medborgardialog som startskott för arbetet med Strängnäs klimat- och energiplan. Tongångarna då var energiska. ”Vi måste klara av klimatutmaningarna. För det finns helt enkelt inget alternativ!” sa man. Väggarna fylldes av post-it-lappar med idéer. 

Sedan blev det alldeles tyst, tills en första version av planen gick ut på remiss just före sommaren. Vi var en av de instanser som granskade den. Vi var besvikna. Trots gott om stora ambitioner inom många områden, presenterades nästan inga mätbara mål. Somligt ska ”öka”, annat ska ”minska”. Det mesta ska undersökas och kartläggas för att sätta igång ett konkret arbete först på några års sikt. 

Problemet är att vi inte har några år på oss. Kommunen beställde en koldioxidbudget från Uppsala universitet i våras, som inleder planen. Den räknar ut hur mycket mer koldioxid som får släppas ut av oss i Strängnäs kommun för att vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet. Med nuvarande utsläppstakt så har vi använt upp vår ”pott” redan inom sex år. För att vi ska komma i fas behöver utsläppen minska med 15 procent årligen från och med 2020. Budgeten pekar också på personbilar och övriga transporter som vår kommuns ojämförligt största utsläppspost.

När man från kommunens sida uttalar sig i ST 10/11 så är tonläget fortfarande detsamma: ”Vi måste klara det, det finns inget alternativ!” Man lyfter helt korrekt att en stor del av ansvaret ligger på oss invånare. Men då måste man också skicka kraftfulla signaler. 2020 är snart slut och vi väntar fortfarande på slutversionen av planen. För varje vecka utan åtgärder så blir kurvan vi har att vända allt brantare. Ett omfattande och fortlöpande samarbete mellan kommunen, näringslivet och civilsamhället måste komma igång omedelbart.

2020 är ett extremt år som präglats av en pandemi. Men klimatkrisen går inte i karantän dessvärre. Vi vet var våra största utmaningar ligger och att en attitydförändring hos invånarna är en viktig del. Så varför ser vi inte redan pilotförsök med bilpooler? Satsningar på cyklism? Laddstolpar i alla kommundelar? Fortlöpande klimatdialog?

I stället missar kommunen att öronmärka medel för klimatarbetet, ökar sin miljöbudget med en spottstyver och har en oklar ansvarsfördelning för frågan. Strängnäs kommun tar helt enkelt inte mänsklighetens ödesfråga på fullt allvar. Och då inställer sig frågan: är det för att man inte förstår, eller för att man väljer att blunda?


Anders Duus
Eva Mineur
Johan Rudborg 
för Klimatinitiativ Strängnäs