Dyrare stadsnÀt: Vad fÄr jag för pengarna?

InsÀndarskribenten Àr kritisk till att stadsnÀtet i Eskilstuna bytt kommunikationsoperatör.

InsÀndarskribenten Àr kritisk till att stadsnÀtet i Eskilstuna bytt kommunikationsoperatör.

Foto: FREDRIK SANDBERG

InsÀndare2020-11-16 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag Ă€r sedan nĂ„gra Ă„r en mycket nöjd kund till stadsnĂ€tet i Eskilstuna dĂ€r vĂ„r villa har fiberanslutning. Fibra AB har varit den kommunikationsoperatör som kommunen anlitat fram till nu och Bahnhof har varit min tjĂ€nsteoperatör. Nu har Eskilstuna Energi och Miljö av nĂ„gon anledning valt att avsluta samarbetet med Fibra och i stĂ€llet har man valt IP-Only som ny kommunikationsoperatör. Som konsekvens av detta har mĂ„nadskostnaden för min anslutning med hastigheten 100/100 Mbit/s ökat frĂ„n 299 till 359 kronor i mĂ„naden med den nya kombinationen IP-Only och Bahnhof. Eftersom jag vet att IP-Only Ă€r det bredbandsbolag som fĂ„tt i sĂ€rklass flest anmĂ€lningar till AllmĂ€nna reklamationsnĂ€mnden (ARN) sĂ„ Ă€r jag nĂ„got förvĂ„nad och oroad över kommunens val. Googla pĂ„ IP-Only och ARN sĂ„ förstĂ„r ni sĂ€kert min oro. För att (om möjligt) stilla min oro sĂ„ vill jag gĂ€rna att nĂ„gon hos Eskilstuna Energi och Miljö som Ă€r ansvarig för beslutet svarar pĂ„ följande tre frĂ„gor.

1) NĂ€r min Ă„rskostnad nu ökar med 720 kronor (359x12-299x12) pĂ„ grund av ert beslut sĂ„ undrar jag vilket mervĂ€rde denna 20-procentiga kostnadshöjning ger mig? Jag har ju samma fiberanslutning, samma tjĂ€nst och samma hastighet som tidigare. Vad f-n fĂ„r jag för pengarna? 

2) Fibra AB Ă€r ett bolag som Ă€gs tillsammans av ett antal kommuner (kommunala bolag) i MĂ€lardalen och dĂ€r nu Eskilstuna valt att avveckla sitt Ă€gande. IP-Only Ă€gs av riskkapitalbolaget EQT och eftersom idĂ©n med sĂ„dana bolag normalt Ă€r att köpa, bygga upp vĂ€rdet och sĂ€lja av bolag med god vinst sĂ„ Ă€r jag förvĂ„nad över kommunens val av kommunikationsoperatör. Höjda priser och fokus endast pĂ„ de mest lönsamma delarna Ă€r en ofta anvĂ€nd strategi hos riskkapitalbolagen för att höja bolagens vĂ€rde. Varför valde Eskilstuna att anlita ett riskkapitalbolag  i stĂ€llet för ett fortsatt kommunalt Ă€gande?

3) Var de beslutande i Eskilstuna kommun medvetna om det dĂ„liga rykte IP-Only har (med bl.a. rekord i antal anmĂ€lningar till ARN) nĂ€r man valde denna kommunikationsoperatör och om svaret Ă€r ”ja” sĂ„ undrar jag varför man Ă€ndĂ„ valde detta bolag?