Skärpningen har blivit ofrånkomlig

Faran för en kommande överbelastning av intensivvården – på bilden Södertälje under påfrestningarna i våras – är i snabbt tilltagande.

Faran för en kommande överbelastning av intensivvården – på bilden Södertälje under påfrestningarna i våras – är i snabbt tilltagande.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ledare2020-11-16 17:30
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Smittspridningen har accelererat. Men försiktigheten och respekten för regler och rekommendationer har börjat svikta betänkligt. Det är därför skärpningen, som regeringen meddelade på måndagen, har blivit nödvändig. Det bör inte bli politisk oenighet om den.

Än är det inte så illa som på vårvintern. Men som antalet smittade och inlagda på sjukhus ökat kan en riktigt allvarlig situation i sjukvården vara bara veckor bort. Den belastning på intensivvården som det då blev kan vara mycket svår att orka med uthålligt genom en lång vinter.

Så det är helt nödvändigt med både regelefterlevnad och självdisciplin. Formella förbud, som det som för en tid kommer att gälla allmänna sammankomster med mer än åtta personer, är bara en sida av saken. I många sammanhang, på arbetsplatser, i föreningsliv och privatliv, behövs försiktighet och gott omdöme.

Det gäller inte bara äldre och deras närstående, eller olika medicinska riskgrupper. Fortsätter en bred smittspridning i samhället kommer covidviruset att drabba fler och fler som sedan tas in på sjukhus. Det kommer att bli åtskilliga dödsfall.

I våras blev det bred uppslutning kring de goda råd som gavs om att hålla avstånd och undvika onödiga sammankomster. Det bidrog till att kurvorna vändes nedåt så att sjukfallen och dödsfallen blev långt färre än under våren. Sommarvädret hjälpte till. Men nu när sommar gått mot höst och vinter blir följderna av tilltagande nonchalans snabbt allvarliga.

Vaccinerna är på väg. Men denna vinter kommer de inte att göra försiktighet och smittskyddsregler onödiga – även om en del vaccinering kanske hinner börja i riskgrupper och i de mest samhällsviktiga personalgrupperna.

Så gott det går får vi försöka begränsa återverkningarna i produktionen, och som i våras är det ofrånkomligt att vissa slags arbetsplatser, särskilt i servicenäringar, blir mer drabbade. Andra verksamheter, exempelvis skogsbruk och skogsindustri, kunde i vintras fortsätta med små störningar. Så bör det kunna vara även den här vintern.

Förlängning av olika stödåtgärder har redan skett, och kommer att ske igen. Det är viktigt att de riktas rätt, till de mer hårt drabbade yrkena och näringsgrenarna.

Men självdisciplin och samhällsansvar bör krävas även av landets ombudsmannaklientel, som inte bör ägna sig åt att undergräva stödet för smittskyddet. Ett inte så vackert exempel är branschorganisationen Visitas försök att skydda en så uppenbar smittrisk som berusningsdrickandet på nattklubbar och andra ställen efter tio på kvällarna.

De försöker påstå att regeringens möjligheter att inskränka alkoholhantering – vid krig, krigsfara, arbetslöshet eller nöd i större omfattning, samt under andra särskilda förhållanden – inte skulle vara giltiga i en mycket allvarlig pandemi som kan kräva många tusental dödsoffer. Detta är en ohållbar advokatyr.

Ansvariga styrelseledamöter, i detta fall organisationens ordförande, tidigare vice statsministern Maud Olofsson, bör se till att sätta stopp för sådant kanslibeteende.