Svenskar ska inte spela VM-hockey i Belarus

Aleksandr Lukasjenko på ett av sina många turer i ishockeyrinken, här med Rysslands Vladimir Putin.

Aleksandr Lukasjenko på ett av sina många turer i ishockeyrinken, här med Rysslands Vladimir Putin.

Foto: Alexei Nikolsky

Ledare2020-11-18 15:54
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Idrott och politik är oskiljbara. Så har det alltid varit. Några av historiens mest kända idrottsögonblick är tätt sammankopplade med politik. Som OS i Berlin 1936 eller de knutna nävarna på medaljpodiet efter 200-metersfinalen vid OS i Mexico City 1968.

Särskilt diktatorer tycker om att sola sig i idrottsglansen och använder sporten som instrument för påverkan. Belarus självutnämnde president Aleksandr Lukasjenko gillar ishockey och poserar ofta på hockeyrinken. Idrotten är en del av hans imagebygge som kraftkarl.

I maj nästa år är det också tänkt att Belarus ska arrangera ishockey-VM tillsammans med Lettland. Beslutet var kontroversiellt redan när det togs av Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) 2017. Utvecklingen i år gör det tilltänkta värdskapet direkt skamligt.

I augusti fuskade Lukasjenkoregimen till sig presidentvalet och försöker nu kväsa de massprotester som har pågått oavbrutet sedan dess. Tusentals människor har gripits och misshandlats, hundratals har torterats och flera personer har mördats. Den senaste, 31-årige Roman Bondarenko, slogs ner, togs till en polisstation och fördes senare till sjukhus där han avled av skador från en omfattande misshandel.

Upprinnelsen till mordet var att regimutsända skulle riva ner vitröda tygdekorationer på ett torg – färgerna i den sedan länge förbjudna belarusiska fanan som är proteströrelsens symbol. 

Det var samma flagga som plockades bort från läktarna i Globen under ishockey-VM 2013. Hockeyfansen från Belarus fick inte använda den nationssymbolen. Det såg inte bra ut i belarusisk tv, ansåg Lukasjenkoregimen och uppmanade de svenska VM-arrangörerna att ingripa. De lydde och skickade ut ordningsvakterna. Polisstatens regler tillämpades i Sverige.

Året efter fick Belarus vara VM-värd. Inför turneringen försökte regimen villkora pressvisum till de utländska journalister som skulle bevaka mästerskapet med att de bara fick rapportera om idrott.

Här finns alltså en lång historia. Den brutala polisstaten, ishockeyns nära koppling till regimen och dess politisering av allt som ramar in själva spelet borde ha diskvalificerat Belarus från ännu en VM-turnering. Det som hänt under de senaste månaderna i landet måste definitivt sätta punkt för diskussionen.

Lettlands regering har sagt att landet inte kommer arrangera VM tillsammans med Belarus. IIHF ska fatta sitt beslut i dagarna. Vid sidan av människorättsfrågorna hänger turneringen i luften på grund av pandemin. I Sverige har Liberalerna tagit upp frågan och uppmanar till en svensk bojkott av ett VM i Belarus, oavsett vad IIHF kommer fram till.

Det är rätt. Grova övergrepp ska bestraffas, bland annat med utfrysning. Svenskar ska inte göra sig till verktyg i en brutal regims propaganda.