Sverige har redan bland världens högsta skatter

Hur ska bostäder beskattas? Christian Engström, vd i Skattebetalarna, svarar Alex Voronov.

Hur ska bostäder beskattas? Christian Engström, vd i Skattebetalarna, svarar Alex Voronov.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Replik2020-11-24 18:30
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges lider av höga skatter, vilket hämmar ekonomisk utveckling och på sikt riskerar både vårt välstånd och vår välfärd. Alex Voronov oroar sig i stället (23/11) för att fastighetsskatten är för låg och att Skattebetalarnas Förening motsätter sig högre skatt på bostäder. Vidare hävdar han att Skattebetalarna borde arbeta för högre fastighetsskatt och mer omfördelning. Det kan man ju tycka, men är inte den uppgift som varit vår i snart 100 år. 

Skattebetalarna är en folkrörelse med 45 000 medlemmar som verkar för låga och rättvisa skatter – inte högre skatter. Fastighetsskatten var när den avskaffades för snart 15 år sedan oerhört impopulär och det av ett enkelt skäl: Att äga sin bostad ger inga inkomster. En löpande beskattning uppfattas därför av oss och många andra som stötande. Särskilt som fastighetsskatten är oförutsägbar då den stiger för att dina grannar säljer sina hus dyrt. En skatt som tvingade folk att lämna sina hus i stället för att kunna bygga ett tryggt hem för sin familj. 

Fastighetsavgiften genererar högre skatteintäkter än den gamla fastighetsskatten. Dessutom tillkommer ökade stämpelavgifter och reavinstbeskattning – en skatt som höjdes som kompensation när fastighetsskatten gjordes om till en avgift. Det tycker vi är långt mer än tillräckligt. 

Sverige har redan bland världens högsta skatter. En god idé, inte minst för den som gör anspråk på att vara liberal, är att verka för att sänka dessa. 
 

Christian Ekström
Vd Skattebetalarnas Förening


SVAR: En avgift är något man betalar för en motprestation. Så är det inte med den så kallade kommunala fastighetsavgiften. Den är ren skatt men har ett så lågt tak att de som har lågt värderade hus får betala mer i förhållande till värdet, jämfört med dem som bor i dyra villor. Folk i storstädernas villaområden har en gräddfil på bekostnad av de allra flesta i resten av landet.

Statens lilla plus i total skatteintäkt från fastighetsskatt i kronor, sedan skatten sänktes 2008, försvinner och blir ett ordentligt minus om man tar hänsyn till inflationen, ökningen av bostadsbeståndet och de högre bostadspriserna. Och när en skattekälla sinar betyder det att någon annan måste utnyttjas mer. Det innebär att exempelvis inkomst- och bolagsskatterna nu är högre än de hade behövt vara. 

Alla förslag på höjd fastighetsskatt som kommit genom åren syftar också till detta, att sänka skatterna på arbete och företagande, i de allra flesta fall utan att höja det totala skattetrycket. Det ligger i linje med liberal skattepolitik som uppmuntrar produktiv verksamhet, beskattar tillgångar lika och tar bort kryphål och gräddfiler.

Alex Voronov