Detta är ett annonssamarbete

Bensinpriserna skenar – 8 tips för att spara bensin

5 maj 2022 15:22

Att priset på bensin och diesel varit skyhögt den senaste tiden har nog inte undgått någon. Och när priset på soppa sticker i väg märks det snabbt i plånboken hos den som kör mycket bil.

Känns det hopplöst? Inte då. Här är våra 8 bästa tips för hur du enkelt kan spara bensin!

Varför är priset på bensin så högt i Sverige?

Ända sedan Rysslands invasion av Ukraina har priset på drivmedel, bensin och diesel, ökat kraftigt. Krigets oroligheter har nämligen trissat upp priset för råolja.

I Sverige har vi dessutom en hög beskattning på bensin och diesel. Med koldioxidskatt, energiskatt och moms inräknat utgör skatten över 50 procent av kostnaden för en liter bensin vid pump. Det kombinerat med en svag svensk krona gör att det blir ännu dyrare för just oss svenskar, eftersom oljan handlas i dollar.

Så har bensinpriset rört sig 2022

Priset på bensin och diesel går mycket upp och ner men under året har bensinen legat på över 20 kronor per liter och dieseln över 25 kronor per liter.

Regeringen ersätter bilägare för bensin – så fungerar det 

Enligt ett åtgärdspaket från regeringen ska alla som äger eller leasar en personbil dock kompenseras för de höga bensinpriserna.

Som grundregel får alla bilägare 1000 kronor, och i vissa områden kommer man få 500 kronor utöver det. Den extra femhundralappen ska gå till de som bor i gles- eller landsbygd och har ännu större avstånd.

Du får inte mer kompensation för att du har fler bilar utan det är 1000 kronor per person och bil. Tanken är att utbetalningen ska ske automatiskt utan någon särskild ansökan.

8 tips för att spara bensin och hålla nere kostnaderna

Val av bil

Kör du mycket bil kan det vara värt att investera i en bränslesnålare bil för att i längden sänka dina månadskostnader för bensin.

Som regel drar nyare bilar mindre bensin och det smartaste ur ekonomisk synpunkt är såklart att ha en liten bil.

Att ha en el- eller hybridbil som delvis drivs av elektricitet kommer självklart också att sänka dina bränslekostnader.

Ska du köpa en bil ska du alltid såklart alltid se till att få så bra villkor som möjligt. Via Advisa kan du låna till bil och jämföra erbjudanden från många banker så att du garanteras ett så bra pris som möjligt.

Genom oss lånar du dessutom till bilen genom ett privatlån. Det innebär att du slipper tänker på restvärde och att ha bilen som säkerhet. Du kan i stället göra vad du vill med bilen och sälja den utan att lösa in lånet först.

Körstilen

Utöver vilken bil du kör är körstilen det mest centrala. Genom sparsam körning, så kallad eco-driving, kan du sänka förbrukningen av bensin med mellan 10 och 20 procent!

Exakt hur eco-driving går till kan du googla och du kan också gå en kurs. I korthet handlar det om att köra på lägre varvtal, hoppa över växlar vid acceleration samt att motorbromsa och planera sin körning väl.

Kolla däcken ofta

Välj det högsta rekommenderade däcktrycket till dina däck – och kolla de gärna en gång i månaden. Välpumpade däck drar mindre bensin.

Väljer du smalare däck drar de också mindre bensin.

Serva bilen regelbundet

Det finns delar på din bil som kan höja bränsleförbrukningen om de är slitna. Serva bilen regelbundet och kolla saker som olja, tändstift och luftfilter.

Använd bara luftkonditionering när du måste

I dag är det nästan standard att alltid rulla med A/C:n på. Men den drar faktiskt en del att hålla i gång, så vår rekommendation är att stänga av den när den inte måste vara på.

Använd motorvärmare

Att värma upp motorn kräver mycket energi och kan du undvika kallstarter är det bra. Du tjänar på att använda motorvärmare upp till tio grader och den behöver inte bara åka fram när det är minusgrader ute.

Lasta ur bilen

Har du grejer i bagageutrymmet som inte används regelbundet? Lasta ur dem, det drar bara onödig bensin.

Kanske ett gammal cykelställ som inte används? Gå igenom din bil och se vad du kan lasta ut. Det kan göra skillnad i längden!

Överväg resorna

Visst, den här artikeln skulle handla om hur du kan spara bensin – men du sparar ju som mest om bilen inte rullar alls.

Finns det kanske några resor där du i stället kan åka kollektivt, gå eller cykla? Det mår både plånboken och miljön bäst av!

från

Advisa.se