Detta är ett annonssamarbete

Efter matchfixningshärvan: Cibicki avstängd även av Fifa

15 mars 2022 16:25

I december kom Högsta hovrättens dom mot Pawel Cibicki för inblandning i ett fall av matchfixning. Nu står det klart att den tidigare Elfsborgsspelaren även kommer att straffas av Fifa. Cibicki är endast en av tre fotbollsspelare som har blivit dömda för matchfixning det senaste året och sannolikt finns det fler fall som ännu inte har blivit upptäckta.

 

Trots den svenska regeringens hårda arbete kring att försöka reglera den växande spelmarknaden så poppar det ständigt upp nya nätcasinon och intressanta nya bettingsidor. Under pandemin har vi därmed även sett en ökning av antalet personer i befolkningen som ägnar sig åt spel om pengar dagligen.

 

Bettingspel på sport är särskilt vanligt bland idrottare och enligt en undersökning av Centrum för psykiatriforskning är spelproblem bland manliga elitidrottare betydligt vanligare än bland övriga befolkningen.

Skyller de märkliga insättningarna på lån kopplade till spelproblem

Även om det från Pawel Cibickis håll mestadels har varit mycket tyst kring mutskandalen har han i podcasten Heltidsproffs har fotbollsspelaren uppgett att hans spelproblem började redan vid 18 års ålder.

 

I podcasten ger Cibicki för första gången även sin syn på matchfixningshärvan och menar att han är helt oskyldig. De 300 000 kronor som han mottog på sitt bankkonto i samband med Elfsborgsmatchen, var enligt honom ett lån som han betalade tillbaka månaden därpå.

 

En avstängning har lett till en annan för Cibicki

Redan i september i fjol meddelade Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd att Cibicki döms till fyra års avstängning från fotbollsspel inom Sverige. Fifa väljer nu alltså att gå på samma linje vilket innebär att Cibicki även blir avstängd från att spela världen över.

 

Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg anser att beslutet är helt korrekt, eftersom det annars hade varit fullt möjligt för Cibicki att flytta utomlands och fortsätta sin fotbollskarriär i en annan liga. 

 

I Hovrätten dömdes Cibicki dock endast till en villkorlig dom för spelfusk och mottagande av muta. Domen grundar sig på att Cibicki med flit ska ha dragit på sig ett gult kort för att få låna 300 000 kronor av en av de två andra personerna som står åtalade för matchfixning. 

Det tidsmässiga sambandet avgjorde domens utfall

Även om man i Tingsrätten tidigare hade friat Cibicki från anklagelserna, ansåg man i Hovrätten att det tidsmässiga sambandet talade ett alldeles för tydligt språk för att spelaren skulle få gå ostraffad. Skuldebrevet, i vilket det framkommer att Cibicki skulle få ett stort lån, undertecknades nämligen tre dagar innan den allsvenska matchen, medan själva utbetalningen skedde först två dagar efter matchen då fotbollsspelaren drog på sig det gula

 

kortet. Dagarna innan matchen hade det dessutom öppnats 27 nya spelkonton bland personer i de åtalades närmsta krets. På samtliga spelkonton satsades det stora summor pengar på att Cibicki skulle få ett gult kort i matchen.

 

I Hovrätten ansåg man dock att brottets art inte talar för att ett fängelsestraff skulle vara nödvändigt, eftersom det inte finns någon anledning att tro att Cibicki kommer att fortsätta på en brottslig bana. Man ansåg heller inte att domen var förenlig med böter, då den professionelle fotbollsspelaren redan hade blivit avstängd från spel i fyra år framöver, både i Sverige och utomlands. 

 

Pawel Cibicki står fortsatt fast vid att han är oskyldig och har överklagat domen från Svenska fotbollsförbundet till Riksidrottsnämnden, samt domen från Fifa till Fifas överklagande-kommitté.

Från

bästabettingsidorna.se