Detta är ett annonssamarbete

Kryptovalutor - vad är det?

En kryptovaluta är en så kallad virtuell valuta, det vill säga att en enhet av den virtuella valutan motsvarar ett värde. En kryptovaluta fungerar autonomt och utanför traditionella bank- och regeringssystem. Exempelvis har vi den svenska kronan i Sverige. Men den virtuella valutan en annan mynt- eller räkneenhet.

12 januari 2022 15:57

Den första kryptovalutan som använde ett modernt matematiskt system var Bitcoin, som uppkom redan 2009. Även om Bitcoin fortfarande är den mest populära finns det i dag betydligt fler olika typer av kryptovalutor.

Idag finns det tusentals olika kryptovalutor att välja mellan, där alla försöker vara unika på sitt eget sätt. Kryptvalutor är kanske för den oinvigde ett hittepå, som så mycket annat som man inte kan ta på. Men när man sätter sig in i hur det fungerar är det egentligen inte konstigare än aktiehandel, fast det är handel med digitala pengar. Till sin hjälp finns Sveriges största kryptoguide: Crypto Meister som hjälper till att reda ut begrepp.

Den så kallade blockkedjetekniken, utvecklas ständigt för att effektivisera och förenkla användandet av digitala pengar, som i sin tur kan påverka det traditionella finansiella systemet. Alla kryptovalutor har något slags användningsområde. Det finns kryptovalutor som större företag investerar, dessa kan vara bra att hålla ögonen på då de tros gå en ljus framtid tillmötes.

Kryptovalutor används ibland för att handla något eller ta betalt för något. Många väljer dock att se sitt köp med krypto som en investering. I Sverige är det lagligt att använda, äga, köpa och sälja kryptovaluta. Så är även fallet i de flesta länder i världen men det finns undantag.

Intresset för kryptovaluta har ökat kraftigt de senaste åren. Det gäller även värdet på kryptovalutor som har ökat explosionsartat och man ser än så länge inga tecken på att det kommer lugna ner sig.

De kraftigt svängande priserna som kan skapa rikedomar över en natt är lika lockande som de är riskabla. Det finns inga garantier för att kryptvalutor kommer utvecklas positivt utan man måste som i så mycket annat läsa på och sätta sig in i hur det fungerar. Om man drar jämförelsen till elpriset, just nu är elpriset historiskt sett högt. Hade man vetat det och följt med i marknaden hade man bundit sitt elpris när det var lågt. Men då, när det var lågt, hoppades man att det skulle bli ännu lägre och låg kvar på sitt rörliga pris, sedan kom annat emellan och man tappade kollen på marknaden.

Det finns som bekant för- och nackdelar med allt och man måste se till sin ekonomiska situation. Att använda sig av rekommenderade handelsplatser är ett bra första steg för att investera säkert.

Fördelar

·         Stora potentiella vinster

·         Många valutor att välja mellan

·         Långsiktiga investeringar har lönat sig

Nackdelar

·         Risk för bedrägeri och hack

·         Risk för marknadsmanipulation

·         Kursen är väldigt spekulativ

Från

Cryptomeister