Detta är ett annonssamarbete

Många studenter saknar hemförsäkring

Många studenter saknar hemförsäkring, trots att alla svenskar rekommenderas att teckna en oavsett om de hyr eller äger sin bostad. En undersökning från Trygg-Hansa visar att tusentals studenter är utan hemförsäkring och många vet inte om ifall de har en hemförsäkring eller inte.

12 januari 2022 15:51

Alla som är inneboende, hyr ett studentrum eller har ett eget boende bör skaffa en studentförsäkring för att skydda sina tillhörigheter och bostaden. Trygg-Hansa genomförde en undersökning om hemförsäkringar bland studerande som var 18-29 år. Nästan 9 procent av de studenter som hade flyttat hemifrån hade inte tecknat en hemförsäkring.

Undersökningen visade att hälften av de oförsäkrade studenterna trodde att deras föräldrars hemförsäkring fortfarande gällde för dem och därför hade de inte tecknat en egen. En hemförsäkring gäller dock endast för familjemedlemmar som bor i samma hushåll och en student som är skriven någon annanstans täcks inte av skyddet. 31 procent av undersökningsdeltagarna uppgav att de inte hade hemförsäkring för att de fortfarande var skrivna i föräldrahemmet. Nästan 18 procent uppgav att de hade glömt att teckna en hemförsäkring.

Detta ingår i en hemförsäkring

Hemförsäkringen ersätter lösöre vid brand- eller vattenskador upp till det avtalade värdet. Om saker blir stulna vid inbrott i bostaden och i vinds- eller källarförråd kan hemförsäkringen ersätta sakerna eller betala ut det belopp som de är värda. 

Det många inte känner till är att det även finns ett skadestånds- och ansvarsskydd i hemförsäkringen. Det innebär att försäkringsbolaget kan stå för kostnaderna om man råkar skada en person eller egendom genom oaktsamhet och måste betala ett skadestånd. Skyddet kan även se till att juridiska kostnader ersätts. Eftersom skadestånd och juridiska kostnader snabbt kan bli mycket höga, kan ens privatekonomi ödeläggas under en lång tid framöver om man inte har en försäkring som ersätter kostnaderna.

Hemförsäkringar innehåller även ett grundläggande reseskydd för kortare resor, vanligtvis upp till 45 dagar. Det ger skydd för kostnader för sjukvård och olycksfall samt sjuktransporter av olika slag. Hemförsäkringens reseskydd brukar även gå att förlänga om man ska iväg på längre resor eller vill ha ett mer heltäckande skydd.

En studentanpassad försäkring
Många försäkringsbolag erbjuder studentrabatter på sina försäkringar och det kan spara många hundralappar varje år. En del försäkringsbolag har försäkringar som är specialanpassade för studenter och de kan bland annat ha en lägre självrisk och ett utökat skydd för cyklar, eftersom det är något som många studenter använder sig av. 

Det är viktigt för studenter att tänka på att studiekompisar som delar boende i regel måste ha en egen hemförsäkring. En del försäkringsbolag har dock studentförsäkringar som gäller alla som bor i samma bostad. Studenter som ska studera en termin eller fler utomlands måste i regel utvidga sin vanliga hemförsäkring, eller teckna en separat försäkring som gäller för utlandsstudier.

Från

Bästa hemförsäkring