Detta är ett annonssamarbete

Tarmfloran är viktig för vår allmänhälsa

7 juni 2022 15:22

En balanserad tarmflora är viktigt för att behålla hälsan och för att man inte ska drabbas av olika sjukdomar. Kosthållning, medicinering och livsstil kan påverka vår tarmbalans på olika sätt. För att balansera den kan vi ta tillskott och förbättra kosten.

Vilken roll tarmfloran spelar för sjukdom och hälsa är ett ämne som många forskare är intresserade av. Det är mycket som kan påverka bakteriebalansen i tarmfloran och en försämrad bakteriebalans ökar risken för att vi drabbas av olika sjukdomar. Viss forskning pekar även på att bakterierna i tarmfloran kan spela en viktig roll i utvecklingen av fetma.

Hur kosten påverkar tarmfloran

Det är ännu inte helt förstått hur tarmflorans bakterier påverkas av vår kosthållning, men det har visat sig att en enkel mjölksyretablett kan hjälpa oss att upprätthålla balansen i tarmarnas ekosystem. Det kallas även för probiotika och är levande mikroorganismer som lever i tjocktarmen. Många kan dra nytta av probiotika, men det är extra viktigt för personer som har en obalanserad tarmflora.

En studie från Uppsala universitet visar att en liten mängd probiotika kan förbättra tarmhälsan, även om den bara utgör en droppe i havet av tarmbakterier. Det beror på att tarmens B-celler ökar sin produktion av antikroppar när de stimuleras av probiotika. Studier har även visat att en hälsosam tarmflora minskar inflammation.

Faktorer som kan störa balansen inkluderar stress, ensidig kost med mycket näringsfattig mat som skräpmat och alkohol. Sjukdomar som kroniska magbesvär och IBS kan också påverka tarmfloran. IBS är en funktionsstörning i tarmen som gör att den blir överkänslig. Läkemedel kan också påverka tarmfloran negativt och framförallt antibiotika. Det dödar nämligen både farliga och goda bakterier, så efter en antibiotikakur kan det vara nödvändigt med extra probiotikatillskott.

Direkt kopplat till hjärnan och nervsystemet

Bakterierna i tarmen har en direkt koppling till hjärnan och nervsystemet. Mjölksyrabakterier lever i tjocktarmen och de behövs för att stärka immunförsvaret och skydda tarmhälsan mot skadliga bakterier. Det sägs att 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen, vilket innebär att en god tarmhälsa ser till att hela kroppen mår bra.

Hos en vuxen människa utgör tarmbakterierna ett kilo av vår kroppsvikt. Utöver mjölksyrabakterier inkluderar tarmfloran andra bakterier, arkéer, virus och svampar.

En studie från 2019 har visat att det finns en koppling mellan ett hälsosamt matmönster, balanserade tarmbakterier och minskad risk för prediabetes som är ett förstadium till typ 2-diabetes. Kopplingen kan eventuellt gå via en bakterie i tarmarna som hjälper till att bryta ner fibrer. 

Fiberrik kost har visat sig vara bra, eftersom bakterier som bryter ner fibrer tillverkar kortkedjiga fettsyror som är viktiga för kroppens ämnesomsättning. Bakterier som tillverkar slem har också visat sig vara viktiga eftersom de bygger upp tarmens insida. Det innebär att den inte läcker ut ämnen i blodbanan och orsakar skador som autoimmuna sjukdomar.

 

Från

bigheart.se