Detta är ett annonssamarbete

Tyngdtäcken används för att lindra sömnbesvär

Många svenskar har börjat använda tyngdtäcken för att försöka lindra sömnbesvär och oro. Trots att det har blivit en trend under de senaste åren så är det ingenting nytt, utan täcket har använts i vården i över tio år. En del regioner föreskriver tyngdtäcken som en kognitiv behandlingsmetod för sömnstörningar.

10 december 2021 14:06

En god natts sömn är viktigt för alla och sömnen är ofta det första som påverkas om något är fel eller stressande i livet. Sömnhjälpmedel är därför alltid efterfrågat och det är en av anledningarna till att tyngdtäcken har blivit så pass populära under de senaste åren. Fler än 10 procent av alla svenskar lider av insomni och sömnlöshet är därmed en folksjukdom. Problemet har fördubblats på 30 år och det kan bero på att vår tillvaro har blivit mer stressfylld. Experter anser att det framförallt är morgondagens stress som gör att man lider av tillfällig sömnlöshet.

Så här fungerar ett tyngdtäcke

Tyngdtäcken har vikter insydda i täcket och hur tunga vikter man ska välja beror på ens vikt. Tyngderna kan vara tillverkade av olika saker, som till exempel kiselpärlor, sand, stålkulor eller små stenar. Täcket kan också vara tillverkat av olika material, som till exempel bomull, bambu eller polyester. För att få en översikt över vad som finns tillgängligt på marknaden idag, kan man läsa en guide av tyngdtäcke som visar vilka produkter som är populärast och hamnar bäst i test.

En del personer gillar att ha lite tyngre täcken, medan andra föredrar att ha lättare täcken trots att de kanske rekommenderas att använda ett tyngre. Det finns även säsongsanpassade täcken och för den som bor i ett extra varmt område så finns det kylande sommartäcken. Enligt vissa experter är den optimala sömntemperaturen mellan 16 till 19 grader, så det är viktigt att hålla sovrummet och sängen tillräckligt svalt för att man ska kunna sova så gott som möjligt.


Det finns inte några vetenskapliga studier som visar att tyngdtäcket fungerar, men det finns många berättelser från användare som har fått en förbättrad sömn. Många använder även täcket för att minska nervositet och ångest. Tyngden ska ge en känsla av att man är omfamnad och det kan kännas tryggt. Andra berättar att det har hjälpt dem att ligga stilla i sömnen så att de inte vrider och vänder på sig lika mycket. 

Ett tyngdtäcke ska inte användas av barn som är under fem år eller barn som har någon form av andningsproblem. Äldre barn kan använda ett tyngdtäcke. Vuxna människor med klaustrofobi eller kroniska andningsproblem som till exempel astma och sömnapné ska inte använda ett tyngdtäcke.

Från

5555 Media