Resepionjär ej behövd – köptes ut för 10 miljoner

Efter att personligen byggt upp det som vi känner till som charter blev en anställd hos en internationell resejätte sysslolös när tekniken tog över. RiVe Juridiska Byrå såg till att han köptes ut för mångmiljonbelopp och får resa gratis resten av livet.

2 november 2020 08:50

Mannen, som idag är i 60-årsåldern började sin anställning på en lokal resebyrå i Skåne på 80-talet och inledde sitt arbete som reseledare på de Mallorca. När företaget blev uppköpt av en större svensk researrangör, som tio år senare blev uppköpt av en internationell resebyrå var det självklart att han skulle få behålla jobben, hela vägen, eftersom han hade ett mycket gott rykte och visat sig vara en pionjär inom branschen. 

Redan på 80- talet fick han ansvarsområdet att prissätta resor och utveckla program för resenärerna. Med en enorm idérikedom blev han en pionjär inom utveckling av paketresor och lade, som ensam anställd, grunderna för ordet som kom att växa fram bland svenska semesterfirare – charterresor. 

Vi talar om en mycket innovativ person som gjort en spektakulär karriär, spikrakt uppåt. När han började sin anställning tjänade han ungefär 26 000 kronor som reseledare på bussar som körde runt turister på de Mallorca, och nu mot slutet har han tjänat 145 000 kronor i månaden och fått över 1 miljon kronor i årlig bonus, berättar Karl Gustavsson, förhandlingsstrateg på RiVe Juridiska Byrå, som bistått mannen i förhandlingar när senare var dags att avsluta tjänsten på den numera internationella resebyrån. 

Den innovativa framgångsresan fortsatte under åren och mannen stod först i leden när nya charterorter som till exempel Ibiza nåde de svenska resenärerna. Han fortsatte sitt arbete med prissättning på resorna och utvecklade tilläggspaket och tillval såsom extrabetalt för havsutsikt på hotellrummet, deluxe-paket med massage, skönhetsvård eller guidade turer med reseoperatörens ”egna” lokala guider. 

Det här är en person som har satt sin prägel på resebranschen på ett sätt jag inte trodde att en enskild individ kunde göra inom en hel bransch. Det är en enskild individ som satt en prägel på en hel industri. Resebranschens Steve Jobs, säger RiVes Karl Gustavsson. 

Även när det svenska bolaget senare blev uppköpt av en internationell koncern fortsatte han göra karriär inom samma område, med nya idéer och innovativa prissättningsmodeller, tillval i form av moped eller hyrbil och flertalet av de tillval som idag är norm i hela industrin. 

Men efter internets utveckling och en allt mer avancerad digitalisering av branschen har stora delar av hans arbete idag, strax innan pensionen ersatts av automatiserade digitala algoritmer. Dagens prissättning inom resebranschen bestäms efter en rad datoriserade uppgifter om användaren, som går att få reda på genom så lite som kundens IP-adress, MAC-adress, Googlekonto, GPS placering nattetid för automatisk identifiering av vilken ort och stadsdel användaren tillbringar sin nattvila.

I det moderna samhället, där är prissättningen fruktansvärt elak. Om du till exempel loggar in på resebyråernas hemsida, från Stockholm, för att köpa en resa, Så kostar den resan med dina tillval en viss summa pengar. Köper du 100% identiskt samma resa från orten Örnsköldsvik, och alltså gör en identisk beställning, då är det ett genomsnitt på 72% billigare eftersom datorn vet var du befinner dig geografiskt och gör beräkningar på genomsnittsinkomsten där du befinner dig, ditt köpbeteende på internet, genomsnittsinkomster där din mobiltelefon tillbringar nätterna, och så vidare, berättar Karl Gustavsson på RiVe. 

På grund av teknikens utveckling kände sig mannen, som nu närmade sig pensionen inte längre behövd på arbetsplatsen, vilket han också fick höra från bolagets ledning, som förklarade för honom, kanske lite skämtsamt, att han borde inse att han numera var en Dinosaurie, vilket han själv också tyckte. För att inte gå miste om ekonomisk ersättning och för att avsluta sin tjänst på bästa möjliga sätt kontaktade han arbetsrättsexpertna på RiVe Juridiska Byrå

–  Vi hade möte med bolagets ledning och enades om ett utköp, hans yrkesinsats på över 40 år hade genererat oerhörda vinster åt företaget, vissa av hans beräkningar och marknadskalkyler hade skapat ofattbara intäkter åt arbetsgivaren, så de var faktiskt inte så svåra att komma överens med. Jag kan säga det rakt ut, han fick ut totalt och exakt 10 miljoner kronor, och därutöver fick han gratis paketresor med bolaget, tolv gånger per år med all inclusive-service så länge han lever, för honom själv och för upp till två ytterligare personer. Han var jättenöjd och om jag själv får flika in en åsikt så var det verkligen ett oerhört roligt ärende, jag har lärt mig massor av spännande saker om resebranschen som jag inte ens kunde föreställa mig innan, avslutar RiVe’s Gustavsson.

Från

Compexia Law Group