Multeum utreder förändrade öppettider

Tack för era synpunkter angående helgöppet på biblioteken och Meröppet på Multeum i Strängnäs, skriver Monica Lindell Rylén (S) Ordförande Kulturnämnden Strängnäs.

Tack för era synpunkter angående helgöppet på biblioteken och Meröppet på Multeum i Strängnäs, skriver Monica Lindell Rylén (S) Ordförande Kulturnämnden Strängnäs.

Foto: Åsa Wallin

Insändare2021-10-18 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare Christina Lindström och signaturen "En medlem i Föreningen Nyfikna Medborgare".

Tack för era synpunkter angående helgöppet på biblioteken och Meröppet på Multeum i Strängnäs. Pandemin har naturligtvis begränsat bibliotekens möjligheter till öppet på olika sätt. Glädjande är ändå att trots sämre tillgänglighet, till och med helt stängda bibliotek några månader, så ökade utlåningen av medier under januari – augusti tack vare bland annat omställning till mer digitala tjänster och ”Bibblan till dörren”. 

Men nu är biblioteken öppna igen som normalt och det är mycket glädjande. Vi förstår att det kan vara svårt att hinna till biblioteket i veckorna med heltidsarbete eller studier. Så helgöppet, som Christina föreslår, är en bra idé för att vara mer tillgängliga för våra kommuninvånare. Exakt vilka dagar och tider och hur det kan fungera för personalens scheman och så vidare ligger på bibliotekschef att besluta men kulturnämnden har diskuterat frågan tidigare, så vår intention är att till 2022 kommer det att vara fler timmar öppet på helgen.

Gällande Meröppet som handlar om obemannade öppettider provar nu fler kommuner detta, bland annat några bibliotek i vår grannkommun Eskilstuna. Jag har gett förvaltningen i uppdrag att utreda vad som krävs för att även Strängnäs skulle kunna prova detta på något bibliotek i kommunen. Tänket är inte något nytt utan kulturnämnden har sedan många år tillbaka haft frågan på agendan men möjligheterna förändras med utvecklad digital teknik med mera så det finns anledning att utreda igen. ”En medlem i Föreningen Nyfikna Medborgare” har även som förslag att första delen av Multeum, där tidningar och tidskrifter finns, kan vara öppet då övriga biblioteket är stängt så även detta tas med i utredningen.

Tack för att ni knuffar på era folkvalda och förvaltning och kommer med synpunkter, det är så vi tillsammans utvecklar vår kommun!