Richthoff är en av SD-broarna till öppen högerextremism

Roger Richthoff (SD) – Mariefredsbo, riksdagsledamot och en del av en konspirationsteoretisk och högerextrem ekokammare.

Roger Richthoff (SD) – Mariefredsbo, riksdagsledamot och en del av en konspirationsteoretisk och högerextrem ekokammare.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2021-10-19 18:55
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Giftspruta. Så kallade Roger Richthoff (SD), sörmländsk riksdagsledamot, vaccinet mot covid. Det gjorde han i en Facebookgrupp för Mariefredsbor, som han också är. Saken gällde vaccinering av 12-15-åringar som inleddes i Strängnäs kommun förra veckan. 

Enligt rekommendationen från Folkhälsomyndigheten blir barn i den åldern i regel lindrigt sjuka och löper inte lika stor risk att smitta andra jämfört med äldre tonåringar. Men några barn kan drabbas av allvarliga sjukdomstillstånd och även få långvariga symptom.

Det skadar inte att ge vaccin till barn i yngre tonåren, med andra ord.

Men vissa personer, även i framträdande positioner, har sina egna idéer kring detta. De utvecklar dem inte genom att utgå från vetenskapens resultat utan med motsatt utgångspunkt, att sanningen finns någon annanstans, mörkad av en tyst koalition av politisk makt, myndigheter, akademi och medier. 

Om sådana föreställningar breder ut sig i samhället, försvagas dess motståndskraft mot exempelvis pandemier. I händerna på politiska beslutsfattare blir konspirationsteorierna direkt farliga.

Det är så Roger Richthoff, som är en del av detta konspiratoriska kluster, bör ses. Problemet med honom är större än att han som covid-vaccinvägrare är en vandrande hälsofara. I kraft av en upphöjd position som riksdagsledamot påverkar han andra i samma riktning och motverkar därmed arbetet med att kväva pandemin.

Och detta är bara en del av Richthoffs förehavanden. Som svar på invändningar mot hans vaccinfientlighet hänvisade han i Facebookgruppen till Swebbtv – en ökänd konspirationskanal med koppling till vit makt-miljön. Den har bland annat lyft fram ”etnopluralism”, en idé om att etniska grupper bör leva åtskilda, och gett utrymme till förintelseförnekare. Vid årsskiftet stängdes dess Youtube-kanal av företaget, av allt att döma på grund av dess spridning av desinformation om corona och tidigare hatbudskap.

Roger Richthoff, som sitter i riksdagens försvarsutskott, har nära samarbete med Swebbtv, där han pratat om försvarsfrågor och medverkat som ”sommarpratare".

”Jag köper inte allt på Swebbtv” säger riksdagsledamoten till Strengnäs Tidning. Det fikonlövet betyder inget. Faktum är att Richthoff, som genom sitt utskottsuppdrag har inblickar i Sveriges militära och säkerhetspolitiska hemligheter, lever i symbios med denna högerextrema kanal. Han skapar en del av kanalens innehåll och är en av bryggorna mellan den och SD. Miljön tillhör dem där SD mobiliserar sitt stöd.

Det här är ännu en illustration av de destruktiva krafter som M, KD och L backar upp genom sitt samarbete med Sverigedemokraterna.