Vad hände med Bovieran projektet i Mariefred?

Åke Norell i Mariefred undrar vad som hände med Bovirenan- projektet i Mariefred.

Åke Norell i Mariefred undrar vad som hände med Bovirenan- projektet i Mariefred.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-07-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför kyrkovalet 2017 uppmärksammades jag på att kyrkorådet i Mariefreds församling utredde en eventuell försäljning av mark intill kyrkogården för uppförande av en jättelik Bovieran-anläggning. Jag upprördes och lät införa en insändare i lokalpressen med rubriken “Kyrkan upplåter mark för lyxbostäder?”. Innehållet var oantastligt - förutom att man naturligtvis kan ha olika uppfattning om huruvida Bovieran-projektet var bra eller dåligt.

Kyrkorådets dåvarande ordförande Hans Fäldt (S) uttalade sig för Strengnäs Tidning (22/7). Han bekräftade att en utredning pågick. “Vi håller på och är inte klara. Men det är inget som brådskar”. 

I församlingens namn publicerades ett svar på min insändare. Genmälet inleddes med några nedsättande ord om min person och avslutades med ett beklagande om någon tyckte som jag.  Svaret förmedlade inte den värdegrund som Svenska kyrkan vill förknippas med. 

Vad hände sen? Kyrkorådet fann att befintlig mark på kyrkogården räcker till begravningar i ytterligare hundra år. De skickade in en planförfrågan till kommunen, som ställde sig positiv till en byggnation. En representant för Bovieran inbjöds och presenterade projektet. Sedan är allt höljt i dunkel.

Efter ett och ett halvt år skulle utredningen avrapporteras. Inget beslutsunderlag presenterades för kyrkofullmäktige och ingen muntlig föredragning gjordes. Fullmäktigeledamöterna förväntades bekräfta kyrkorådets beslut att inte “gå vidare”. Varför, fick de aldrig veta.

Ovissheten gnagde hos mig. Jag begärde att få ta del av utredningen eller relevant utredningsmaterial.

Kyrkorådet beslutade då (februari 2020, §7) att ingen utredning och inga handlingar kan lämnas ut “eftersom ingen utredning gjorts”. Motiveringen var häpnadsväckande. Trots att en försäljning av mark intill kyrkogården skulle fått stor ekonomisk betydelse för församlingen och för den framtida begravningsverksamheten fanns ingen dokumentation - inte ett enda papper. Återigen fick vi ett exempel på Mariefreds församlings vägran till insyn. Allmänhet och media vilseleds. Lögner och dolda fakta skapar inte förtroende. 

Vädra ut unkna värderingar och beteenden! Det handlar om församlingens trovärdighet.