Centern bör sluta samspela med avdragslobbyn

Centerns vice partiordförande och gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson sade lite för mycket i en intervju med Dagens Industri i veckan.

Centerns vice partiordförande och gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson sade lite för mycket i en intervju med Dagens Industri i veckan.

Foto: Jonathan NĂ€ckstrand/TT

Lördagskrönika2020-09-26 21:26
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Centerpartiets nÀra relationer till diverse sÀrintressen i nÀringslivet Àr omvittnade. Men det Àr sÀllan som de har uttryckts i sÄdan klartext som av vice partiordförande Anders W Jonsson i veckan.

Han intervjuades i Dagens Industri om VÀnsterpartiets försök att stoppa sÀnkningen av arbetsgivaravgifter för personer mellan 19 och 23 Är. Det Àr en av de största posterna i januaripartiernas budgetproposition och Centerpartiets frÀmsta framgÄng i förhandlingarna.

För att bryta ut skattesÀnkningen ur budgeten behöver V stöd av de andra oppositionspartierna. Eftersom SD, som gör vad som helst för att undergrÀva regeringen, redan har gett sitt stöd, hÀnger det pÄ M och KD.

Anders W Jonsson hoppades att de tvĂ„ partierna skulle tĂ€nka sig för men han tillkallade ocksĂ„ hjĂ€lp: ”Jag utgĂ„r ifrĂ„n att Svenskt NĂ€ringsliv – det Ă€r deras förslag det hĂ€r handlar om – har tĂ€t kontakt med bĂ„de KD och Moderaterna och kan förklara att det hĂ€r Ă€r den viktigaste reformen för att företagare ska kunna anstĂ€lla fler unga”, sa Jonsson.

Svenskt NÀringsliv tar alltsÄ fram ett förslag. Centerpartiet agerar intresseorganisationens politiska ombud och gör det till regeringspolitik. Och nu förvÀntas Svenskt NÀringsliv göra sin del för att ro det i hamn, genom att vrida om armen pÄ motstrÀviga oppositionspolitiker.

Man behöver inte ens ta till de mer brutala tolkningarna av relationer och motiv för att konstatera att detta inte ser bra ut. 

Det handlar ytterst om hur partier utformar sin politik. Är den grundad i principiella övervĂ€ganden och helhetsgrepp om vad som Ă€r bra för landet, eller Ă€r den ett resultat av inflytande frĂ„n en utvald skara snĂ€va sĂ€rintressen?

Ja, företag som helhet kan sannolikt anstÀlla fler unga om de fÄr lÀgre kostnader för detta. Men hur mÄnga och till vilket pris? Hur stort antal unga hade inte fÄtt jobb ÀndÄ? För hur mÄnga arbetsgivare innebÀr denna skattesÀnkning enbart en check frÄn staten, utan mÀrkbar effekt pÄ sysselsÀttningen?

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvĂ€rdering, IFAU, rĂ€knade 2013 pĂ„ alliansregeringens sĂ€nkning av arbetsgivaravgifter för unga, som hade ett upplĂ€gg som Ă€r vĂ€ldigt likt det som föreslĂ„s nu. Prislappen per jobb för staten uppskattades till mellan 1 och 1,6 miljoner kronor. 

Det motsvarade tre till fyra gÄnger den genomsnittliga anstÀllningskostnaden av en person mellan 19 och 25 Är som skattesÀnkningen omfattade den gÄngen. Tala om usel trÀffsÀkerhet och missriktad anvÀndning av skattepengar som hade kommit till större nytta pÄ annat hÄll.

Konjunkturinstitutet angav ungefÀr samma statsfinansiella kostnad per nytt arbetstillfÀlle nÀr det utvÀrderade sÀnkningen av restaurangmomsen, en annan av Centerns favoritreformer.

Men branschernas lobbyister drev pĂ„, Centerpartiet lyssnade och lanserade förslagen, ibland till och med tillsammans med lobbyisterna. 

FÄ lyfte dÀrför pÄ ögonbrynen nÀr Maud Olofsson efter avgÄngen frÄn centerledarposten tog plats som styrelseordförande i besöksnÀringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita. Medan centerstatsrÄdet och partiledarkandidaten Anna-Karin Hatt blev vd i tjÀnsteföretagens organisation Almega, som Àr den största företagsgruppen inom Svenskt NÀringsliv.

Centerpartiet har under 2000-talet varit en principfast försvarare av mÀnniskovÀrdet, stÄtt upp för utsatta individers frihet och dragit en skarp grÀns mot den intoleranta nationalismen. PÄ senare tid tydligare Àn partiet med namnet Liberalerna.

Centern kan dÀremot inte luta sig mot nÄgon lÄng historia av principgrundad ekonomisk liberalism, med fokus pÄ sÄdant som enhetliga skattesystem och breda skattebaser. Visst, centerpartisterna kan ge de principerna lÀpparnas bekÀnnelse. Men nÀr de söker efter slagkraftig ekonomisk politik Àr de vÀldigt mottagliga för och saknar interna motvikter mot avdragslobbyns argument. Det bygger relationer och formar partiets referensramar.

Politiker bör lyssna pÄ alla. Men de fÄr inte lÄta ett perspektiv stÀnga ute alla andra, sÀrskilt inte nÀr det handlar om hantering av skattepengar i relation till vissa affÀrsintressen.

.
.