Kommunstyrelsen har just godkänt ett markanvisningsavtal som ger den Strängnäsbaserade byggnadsfirman G Insulander AB rätt att bygga på Larslunda IP, precis nordost om den befintliga idrottshallen.
Anläggningen kan stå klar inom ett år, enligt byggfirmans vd Jonas Boklund.
– Absolut. Vi sätter spaden i marken så snart vi får startbesked från kommunen, säger han.
Etableringen sker i samverkan med idrottsföreningen, som skrivit en avsiktsförklaring med målet att bli hyresgäst.
– Målsättningen är att tio procent av invånarna ska vara medlemmar inom tre år, säger Kent Sedin, ordförande i Friskis & Svettis i Eskilstuna, den lokalförening som hoppas sjösätta verksamheten och fasa över den till helt lokal drift.
Varför Strängnäs?
– Vi tror att Friskis & Svettis fattas Strängnäsborna. Det är som en folkrörelse, det behövs något där alla kan trivas och hitta sin grej, säger Sara Karlborg, kommunikatör i Eskilstuna.
Anläggningen på Larslunda ska inrymma lokaler för exempelvis spinning, gympa, yoga och ett stort gym, med verksamhet för allt från knattar till seniorer. Av Eskilstunas omkring 8 500 medlemmar är 700 över 70 år, säger Sara Karlborg.
Föreningen räknar med att anställa tre–fem personer och behöva omkring 75 ideella funktionärer som agerar värdar, ledare och tränare.
– Vi hoppas Strängnäsborna ska se att det inte bara är en modern träningsanläggning, utan också en möjlighet att engagera sig i något stort, meningsfullt och viktigt. I Eskilstuna har vi 250 ideella krafter och fortsatt god tillströmning. Det är väldigt roligt, säger Sara Karlborg.
Ambitionen är att anläggningen ska bli ett nav för hälsa och rehabilitering, med samarbeten med exempelvis sjukgymnaster, naprapater och massörer. Kent Sedin ser ytterligare möjligheter i själva placeringen på det snabbt växande Larslunda:
– På andra orter har vi samarbeten och synergieffekter med exempelvis fotboll, hockey och olika skolor.
Ekonomiskt ger etableringen en intäkt på 108 000 kronor per år för kommunen för tomträtt och arrende för parkeringsyta, vilket ger en lägre anläggnings- och driftskostnad för Larslunda idrottspark.
I kommunens villkor ingår solpaneler i taket, hållbarhetstänk i materialval och tekniksystem samt att byggnaden "med dess fasad ska berika miljön visuellt och upplevelsemässigt och främja social samvaro och upplevd trygghet".