Glöm inte bort att bilar är hårda

Det spelar ingen roll om de kommer från vänster eller höger, de cyklar utan att se sig för, skriver signaturen "Anarkistisk trafikmentalitet i Eskilstuna".

Det spelar ingen roll om de kommer från vänster eller höger, de cyklar utan att se sig för, skriver signaturen "Anarkistisk trafikmentalitet i Eskilstuna".

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2020-08-03 05:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kör ytterst motvilligt bil i Eskilstuna av flera skäl, främst gatupolitiska men ett av skälen är att en stor del av cyklister, mopedister och fotgängare verkar vara självmordsbenägna, alternativt struntar i, om de får en framtid i säng på långvården eller sittandes i rullstol. Det spelar ingen roll om de kommer från vänster eller höger, de cyklar utan att se sig för, tvärs över gator på övergångsställen för gående, promenerar rakt ut på övergångsställen trots att det kommer bilar, jag har sett att det till och med finns de som cyklar på trottoarer.

De så modiga/dumdristiga trafikanterna har nog inte än känt hur hård en bil är och hur livslång erfarenhet av ett sådant möte med mig eller andra kan bli fallet. Jag och alla andra måste ju hålla stenhårt på högerregeln, alltså ämna företräde för den som kommer från höger, så självklart stannar man inte för den som ska lämna företräde förutom för att undvika olycka. Hur skulle det fungera i trafiken om de som ska lämna företräde kör/åker/går, och den som ska köra stannar, då blir ju allt kaotiskt och ingen vet den andres avsikter.

Fortsätter Eskilstunaborna negligera högerregeln så gör det förr eller senare väldigt ont eller i värsta fall blir ett avslut i kyrkan.

Jag har ofta ärenden till Gävle och där är mentaliteten bland cyklister, mopedister och fotgängare i innerstaden en helt annan. Där verkar man vilja leva vidare även som oskyddad trafikant.

Några polisiära åtgärder mot de här självmordsbeteendena vore att dra problematiken för långt, den kåren har långt större utmaningar att ta sig an än trafikproblem. Det här är inget för dem att spilla tid på.