Minns morden i Trollhättan och se dem som göder hatet

Flaggan på halv stång vid stadshuset i Trollhättan efter morden på skolan Kronan 22 oktober 2015.

Flaggan på halv stång vid stadshuset i Trollhättan efter morden på skolan Kronan 22 oktober 2015.

Foto: Adam Ihse

Ledare2020-10-22 18:18
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

På torsdagen är det fem år sedan morden på skolan Kronan i Trollhättan. Den 22 oktober 2015 gick Anton Lundin Pettersson in på skolan, beväpnad med ett svärd, och mördade tre personer – en elev, en elevassistent och en lärare – alla med invandrarbakgrund. Två personer skadades.

Antalet offer hade med stor sannolikhet varit större om inte en polispatrull hade gripit in och dödat Lundin Pettersson.

Eftersom gärningsmannen dödats blev det inget åtal men väl en polisutredning som klassade dådet som ett rasistiskt hatbrott. Utredarna menade att hans politiska motiv inte var tillräckligt tydliga för att nå upp till rubriceringen terrorbrott.

Den saken kan diskuteras. Om rasism inte alltid är politisk, när blir den det? Lundin Petterssons hat var inte personligt. Han kände inte sina offer utan valde ut dem utifrån utseende. Hans motstånd mot mångkulturen och invandringen framgår i ett av hans avskedsbrev med det kända citatet ”Ni drev mig till det här. Blodet är på era händer”.

Med politiska mord följer ett politiskt ansvar. Det bärs av dem som göder hatet, som hetsar och uppviglar, som har våldet i sitt språkbruk.

Helgen före morden i Trollhättan talade en av Sverigedemokraternas främsta profiler, riksdagsledamoten Kent Ekeroth, på ett torg i Trelleborg. Han sa att Sverige kunde ha varit paradiset på jorden men att landet förstörs av invandringen, av unga arga män från kulturer som inte respekterar kvinnor, män som mördar och våldtar. Han kallade de samlade, bland vilka det fanns uniformerade nazister, ”vår spjutspets som vi behöver för att ta vårt land tillbaka”. 

Och så yttrade Ekeroth detta: ”Svenska folket har lång stubin. Men när den stubinen har brunnit klart, då smäller det. Vi ska visa dem nu att nu är det dags, nu smäller det.”

Fem dagar senare smällde det i Trollhättan.

Ingen vet om Anton Lundin Pettersson tog Ekeroths yttrande som en uppmaning eller ens hade hört hans tal. Klart är dock att ord har betydelse, att det är nära mellan våldsamt språk och våldsamma handlingar och att Ekeroth är fullt på det klara med vilka reaktioner hans ord utlöser.

Ja, det är rimligtvis dessa reaktioner som Ekeroth och andra sverigedemokrater söker när de använder sina våldsamma retoriska figurer, framställer politiken som en existentiell kamp för den svenska och västerländska civilisationens överlevnad och samspelar med de mörkaste delarna av nätets rasistiska undervegetation.

”De för in hatet i svensk politik”, sa Fredrik Reinfeldt (M) om Sverigedemokraterna från Almedalsscenen 2013. Det var sant då. Det var sant på hösten 2015. Det är lika sant i dag.