Antivaxpropagandan kan ge folk dödliga sjukdomar

Debatt 3 juni 2020 05:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Corona visar i dystra staplar vad som händer när vi saknar vaccin mot en dödlig smitta. Ändå ropar vaccinmotståndarna nu på ett stopp för EU-gemensamt vaccinationskort och vill stoppa ett dyrbart coronavaccin, vilket SVT:s Utrikesbyrån rapporterat om. De vill helt avveckla Sveriges barnvaccinationsprogram.

Vi säger Nej till antivaxx-rörelsens idéer. 

Vacciner tillhör mänsklighetens största framgångar. De ger barn tryggare uppväxt och låter vuxna leva friare och längre. Framstegen har förhindrat oräkneliga dödsfall i mässling, difteri, stelkramp och hjärnhinneinflammation, men mässling har nu stegat in i fyra europeiska länder bara de senaste åren och detta måste vi mota. Vi liberaler kommer aldrig att bidra till att backa bandet. I stället vill vi ta flera steg framåt.

Vaccination är omtanke. Vi vaccinerar oss inte bara för vår egen skull, utan också för att skydda de som är för små för att vaccineras eller har för skört immunförsvar. Därför bör normen vara att vi vaccinerar oss själva och våra barn.

Valet att inte vaccinera sig borde kunna få konsekvenser. Om jag väljer att inte vaccinera mina barn, då ska det inte gå ut över de som inte själva kan välja. Sveriges kommuner borde kunna hänvisa ovaccinerade barn till en annan skola eller förskola, om det behövs för att skydda immunsvaga barn eller lärare. Min frihet måste sluta där andras frihet börjar.

Vi vill också säkra att medarbetare i vården är skyddade och skyddar andra. Smittskyddslagen behöver uppdateras, så att sjukvården kan kräva av medarbetare att de kostnadsfritt vaccineras mot vissa luftburna infektioner, vare sig de flyttar sängar, städar eller vårdar sjuka människor. Ingen ska av misstag bli smittbärare, vare sig på en avdelning med nyfödda, en vårdcentral eller en cancerklinik.

Om vi hade haft ett vaccin mot covid-19 hade världen sett annorlunda ut i dag. Vacciner bygger på att vi alla hjälps åt, men antivaxxarnas skräckpropaganda riskerar att ge oss följdsjukdomar till inbillningssjuka. Faktiskt dödliga sådana.  

 

Lina Nordquist
Riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L)  

Barbro Westerholm
Riksdagsledamot, folkhälsopolitisk talesperson (L)

Ewa Callhammar
Gruppledare (L) Region Sörmland

Ämnen du kan följa