Den 14 juni beslutade kommunfullmäktige i Eskilstuna med stor majoritet från S, M, C och SD att införa ett tillstånd att bedriva passiv pengainsamling på vissa platser i Eskilstuna. L, V och Mp röstade emot tre Socialdemokrater avstod från att delta i beslutet. Det trädde i kraft de 1 augusti 2018.
I Sverige är det ett 15-tal kommuner som infört förbud eller tillstånd att tigga. I Sörmlands nio kommuner är det endast Eskilstuna och Katrineholm som infört tillstånd/förbud. Tilläggas kan av landets kommuner som infört någon form av förbud eller tillstånd är det endast Eskilstuna och Katrineholm som styrs av en koalition besående av Socialdemokrater och flera borgerliga partier.
För en dryg vecka sedan avkunnades en dom i Europadomstolen som slår fast att Schweiz brutit mot artikel 8 i Europakonventionen när de bötfällt en rumänsk kvinna I Genève 2015 för tiggeri. Hon bötfälldes med hänvisning till en lokal stadga som kriminaliserar tiggeri på offentliga platser. Domstolen konstaterar att kvinnans rättigheter kränkts.
Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige konstaterade i december 2018 att tiggeriförbud kan införas i lokala ordningsstadgor. Detta beslut i Sverige saknade rättighetsaspekter medan Europadomstolens färska dom fokuserar mer på de som måste tigga och deras rätt till mänsklig värdighet.
Europadomstolen konstaterar i sin dom att den schweiziska kvinnan kom från en extremt fattig familj, var analfabet, saknade arbete och inte hade tillgång till socialt stöd. Att tigga blev ett sätt för henne att överleva. ”I denna ytterst sårbara situation hade hon rätt att, som en följd av rätten till mänsklig värdighet, fortsätta sin strävan och föröka möta sina basbehov genom att tigga” skriver domstolen.
Därmed kan man konstatera att rätten att överleva och ha möjlighet att försörja sig kan innefatta rätten att tigga. Europadomstolen konstaterar också följande: ”Bestämmelserna kriminaliserar tiggeri i allmänna termer. Ett generellt förbud av en viss sorts beteende är en radikal åtgärd som kräver starka bevekelsegrunder och synnerligen noggrann granskning av domstolarna”.
Eskilstunas beslut har inte tagit hänsyn till människors utsatta situation, utan det har tagits utifrån kommunernas vilja att reglera ordningen. Det vilar nu ett tungt ansvar på Eskilstuna kommun att granska sitt beslut och se till att det inte bryter mot den färska domen från Europadomstolen.
Jag var en av tre Socialdemokrater i kommunfullmäktige den 18 juni 2018 som avstod från att delta i majoritetens beslut om att införa tiggeritillstånd på vissa platser i Eskilstuna. Sedan dess har min kamp mot detta beslut fortsatt genom att jag motionerat till den Socialdemokratiska distriktskongressen 2021 i frågan och också till den Socialdemokratiska partikongressen i november 2021.
För mig som aktiv Socialdemokrat kan man aldrig tumma på människors värdighet genom att införa tiggeriförbud eller tillstånd att tigga.
Mot bakgrund av Europadomstolens färska dom gällande tiggeriförbud ska jag starkt överväga att göra en anmälan till Europadomstolen och få frågan om lagligheten av Eskilstunas tiggeritillstånd prövat i enlighet med artikel 8 i Europakonventionen.
Hur kommer S, M, C och SD i Eskilstuna att agera för att undvika att riskera att bli fälld i Europadomstolen?
Hans Bergström (S)
Fritidspolitiker