Att förbjuda unkna åsikter gör inte att de försvinner

Se upp med auktoritär politik.

Ska antisemitiska ramsor i Palestinademonstrationer kriminaliseras?

Ska antisemitiska ramsor i Palestinademonstrationer kriminaliseras?

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2024-08-10 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en mycket farlig tid, både grov kriminalitet, osäkerhet i omvärlden och ökande mängder hot och hat mot utsatta grupper är i dag vardag för många. Politiken har nu blivit en kapplöpning i vem som kan presentera den mest restriktiva och auktoritära politiken. Det är inte så vi kommer till bukt med problemen. Det är så vi blir av med våra grundläggande fri- och rättigheter.

I en debattartikel skriven av Joar Forssell (L) och Gulan Avci (L), föreslås Sverige ta efter de länder som kriminaliserat antisemitiska ramsor. Intentionen är självklart god, ett samhälle kan aldrig acceptera att människor utsätts för hot och hat på grund av deras bakgrund. Men att begränsa en av våra mest fundamentala rättigheter, yttrandefriheten, är inte ett rimligt pris.

Låt oss återigen vara mycket tydliga, antisemitism är vidrigt. Men vidriga idéer bekämpar man inte genom att förbjuda dem, det är nämligen omöjligt. Man måste i stället jobba förebyggande och utbildande samt ta krafttag mot direkta hot.



Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har även uttalat sig, och lämnat en lagrådsremiss, om att kriminalisera förnekelse av förintelsen och andra allvarliga brott, vilket medför samma problematik. Förintelsen är mänsklighetens värsta brott någonsin, och någonting vi aldrig får glömma eller förvränga. Även om förslaget vid första anblick kan betraktas som bra och empatiskt, så är den typen av reglering av språk och åsikter någonting som inte hör hemma i en demokrati.

När man är rädd är det lätt att agera irrationellt, man blir impulsiv och trängd. Man kan vara beredd att göra nästan vad som helst för att känna sig trygg igen. Det är en helt naturlig reaktion, men i en fungerande demokrati och rättsstat ska inte våra lagar stiftas på magkänsla.

I stället måste vi bekämpa antisemitism på sätt som faktiskt kommer göra skillnad. Här är skolan den kanske viktigaste nyckeln. Att lära ut och befästa normer om demokrati och allas lika värde är en av skolans viktigaste uppgifter och det är ett arbete som, att döma av den våg av hat judar har upplevt sedan Hamas fruktansvärda attack den 7 oktober, skolan har misslyckats med. Lärare behöver resurser och kunskapen som krävs för att kunna tackla unkna fördomar och motverka desinformation som sprids okontrollerat på sociala medier, framförallt TikTok. Lärarna måste veta att de har skolledningen och huvudmännen i ryggen.

 

Även om dåliga åsikter ska få uttryckas fritt så måste man veta när gränsen passeras, och det är vid hot. Polisen måste bli bättre på att identifiera och agera när judar blir hotade, att utreda dessa hatbrott borde prioriteras. Säkerheten vid judiska institutioner måste bli bättre och framförallt ska inte exempelvis församlingar själva behöva betala säkerhetskostnader för att hålla evenemang. Det är en av statens mest fundamentala uppgift att skydda sina medborgares säkerhet, man ska inte behöva bli ruinerad på grund av andras hat.

Ett starkt skydd för individens rätt att uttrycka sina åsikter är kärnan i en demokrati. Det är på många sätt den viktigaste förutsättningen, näst efter fria och allmänna val, som skiljer demokratier från andra styrelseskick. Att regeringen nu jobbar aktivt för att inskränka den rätten är direkt farligt. Gör om gör rätt, satsa i stället energi på att jobba med de unkna normer och värderingar som ligger till grund för hatet, och se också till att skydda de som utsätts.