Att stoppa skjutningarna är en fråga om att rädda liv

KRISTIANSTAD 2021-11-28 
Polisbil med blåljus på plats på en innergård på Göingegatan på Gamlegården i Kristianstad efter ett mordförsök på söndagskvällen. En person i 30-årsåldern fördes till sjukhus efter händelsen. 
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

KRISTIANSTAD 2021-11-28 Polisbil med blåljus på plats på en innergård på Göingegatan på Gamlegården i Kristianstad efter ett mordförsök på söndagskvällen. En person i 30-årsåldern fördes till sjukhus efter händelsen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-05-29 18:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den har skett 15 skottlossningar i Eskilstuna i år. I hela landet är detta det dödligaste året någonsin. Efter åtta år med en socialdemokratisk regering har dödsskjutningar och gängkriminalitet bitit sig fast i Sverige. Det är uppenbart att de misslyckats. Det är uppenbart att det behövs en ny regering.

Sedan Polisen började föra detaljerade statistik 2017 har det skett över 1 700 skjutningar i Sverige. Det innebär att det skett ungefär en skottlossning om dagen och en person av mördats varje vecka. Det är häpnadsväckande siffror. Det finns över 8 000 gängkriminella i Sverige som pekats ut av polisen. 

Samtidigt har över 3 000 poliser slutat av andra skäl än pension sedan Socialdemokraterna tog regeringsmakten 2014. Det är helt ohållbart om Sverige ska vända trenden och bli ett tryggt land igen. Kristdemokraterna vill se radikala reformer för att bekämpa brottsligheten. 

Skärp straffet för vapenbrott. Det är fortfarande alldeles för låga straff för vapenbrott. Genomsnittsstraffet är drygt två års fängelse, vilket med villkorlig frigivning innebär att en vanlig förbrytare som går med skarpladdat vapen på gatan är ute efter mindre än ett och ett halvt år. Det är en ohållbar ordning. KD vill höja straffet till fem års fängelse.

Inför anonyma vittnen. Det största problemet med att klara upp gängvåld är att ingen vågar vittna. Därför menar vi att ett system med anonyma vittnen måste införas, i de fall där ett sådant kan både skydda vittnets identitet och där det finns en tydlig hotbild. Tystnadskulturen måste brytas.

Höj lönen så poliserna stannar. Dagens poliser har alldeles för låg lön. Det är huvudsaken till att så många slutar. Vi vill höja polislönerna rejält med en särskild lönesatsning.

Inför preventiv avlyssning. När svensk polis fick tillgång till Encrochat och andra krypterade tjänster exploderade antalet gripanden och fängelsedomar. Flera mord stoppades. Men det var tack vare att fransk polis delade med sig av sina uppgifter. I Sverige är nämligen motsvarande förfarande olagligt. Det måste förändras. KD vill ge polisen möjlighet till preventiv avlyssning av gängkriminella. 

Satsa på det förebyggande arbetet. Vi vill att kriminella får långa fängelsestraff. Men det bästa vore om kriminella karriärer undveks helt och hållet. Unga män ska gå i skolan, inte på gatan. Vi vill att alla kommuner har föräldrastödsprogram, som enligt forskning visat sig mycket effektiva när de sätts in mycket tidigt, ibland redan på förskolenivå, för föräldrar till barn som är i riskzonen för kriminalitet, missbruk eller psykisk ohälsa. 

Att stoppa skjutningarna är en fråga om att rädda liv och att öka tryggheten, men det är också en fråga om att konkret skydda barnen som varje morgon tar på sig ryggsäcken för att gå till skolan.

Sverige behöver en regering som förstår det, och som gör vad som krävs för att ta tillbaka tryggheten.

Andreas Carlson (KD)
Rättspolitisk talesperson

Johan Ingerö (KD)
Toppkandidat för Riksdagen KD Sörmland