Barnbidrag ska inte ges till rika

En familj tar emot barnbidrag i januari 1948. Det året gjordes bidraget allmänt och började betalas ut till alla barnfamiljer, från att sedan 1937 ha varit behovsprövat.
En familj tar emot barnbidrag i januari 1948. Det året gjordes bidraget allmänt och började betalas ut till alla barnfamiljer, från att sedan 1937 ha varit behovsprövat.

Debatt 6 december 2019 05:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bidrag brukar vanligtvis behovsprövas men inte barnbidraget. Alla familjer får av någon anledning bidrag oavsett om de behöver det eller inte. Vi i Liberala ungdomsförbundet vill att barnbidraget ska behovsprövas precis som alla andra bidrag. 

Barnbidraget var ett jättebra förslag för att man fick många röster och för att lösa det låga barnafödandet 1937, ingen barnfamilj skulle tacka nej till ett tillskott i hushållskassan. Problemet är att barnbidrag inte hade någon annan fördel. Det är självklart viktigt att använda skattepengar till att hjälpa familjer som har det svårt. 

Dock är det så att familjer som egentligen inte är i behov av bidraget ofta sätter in pengarna på ett sparkonto för att sedan ge barnet en hel handpenning när de börjar på universitet. Vissa ungdomar kommer ha råd med en fin studentbostad och andra inte. Vissa ungdomar kommer kunna studera heltid utan att jobba. Vissa ungdomar kommer kunna glida på en statligt finansierad räkmacka.

Barnbidraget ska hjälpa de familjer som går på knäna för att kunna köpa vinterställ inför vintern, de ensamstående mammor som inte har råd att bo i en tillräckligt stor bostad.

Vi måste sluta göra förslag bara för att vinna röster från medelklassen. Politiken ska finnas där för de svaga. Pengarna vi sparar på att inte ge välbärgade familjer bidrag kan i stället användas till att utöka försörjningsstödet, bostadsbidraget eller barnbidraget för de familjer som sannerligen behöver det. 

Skattepengar ska skapa jämlika förutsättningar för barn. Skattepengar ska inte gå till familjer som bara sätter in dem på ett sparkonto. Skattepengar ska gå dit de gör nytta. 

Vänstern brukar säga att varje förlorad skattekrona är en stöld från det gemensamma. Varför appliceras inte den teorin på barnbidraget? 

Sammanfattningsvis måste vi sluta dalta med medelklassen bara för att de ska rösta på oss. Vi ska inte finansiera vissa ungdomars lyxiga förmåner. Ambitionen måste vara att hjälpa ekonomiskt utsatta och skapa jämlika förutsättningar för barn och ungdomar. Att ett ovillkorligt bidrag betalas ut till 1,3 miljoner hushåll kostar 33 miljarder kronor per år.  Vi i Luf Södermanland vill se dessa 33 miljarder gå dit där de behövs. Inte till ett privat sparkonto. 

 

Karin Mäki-Kala

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Södermanland

Ämnen du kan följa