Bostadsbyggandet faller – regeringen måste agera

Regeringen och bostadsminister Andreas Carlson (KD) måste agera så att fler i Södermanland kan få tillbaka hoppet om ett eget hem, skriver HSB:s Johan Nyhus och Jon Leo Rikhardsson.

Regeringen och bostadsminister Andreas Carlson (KD) måste agera så att fler i Södermanland kan få tillbaka hoppet om ett eget hem, skriver HSB:s Johan Nyhus och Jon Leo Rikhardsson.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Debatt2022-12-07 18:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De mörka molnen hopar sig på bostadsmarknaden men regeringen har inte presenterat några konkreta lösningar på problemen. Väljarna har tappat hoppet: Endast 16 procent tror att regeringen förmår lösa bostadsbristen under mandatperioden, enligt en färsk Sifoundersökning.

Regeringen och den nya bostadsministern Andreas Carlson (KD) har ärvt en bostadsmarknad där det mesta går åt fel håll just nu: räntorna rusar, bostadsköparna tvekar och bostadsbyggandet bromsar in. 

Enligt Byggföretagens prognos faller bostadsbyggandet i Södermanlands län med 10 procent, mätt i bygginvesteringar, under nästa år. Boverket spår att byggandet nationellt faller med 25 procent. Samtidigt har de skärpta kreditrestriktionerna stängt ute en stor grupp människor från den ägda bostadsmarknaden. Med tanke på att utvecklingen är så oroande är det märkligt att bostadspolitiken varken nämndes i Tidöavtalet eller i regeringsförklaringen. 

Men så, i samband med att regeringens budget lades fram, presenterades en inriktning för bostadspolitiken framöver. Reformer ska genomföras för att ge fler möjlighet att äga sitt boende, för att öka tillgången till byggbar mark och för att förenkla byggprocesser. 

Det ska även ges incitament till ökat byggande, särskilt för grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Det är en lovande inriktning, men än så länge är den just en inriktning. De konkreta förslagen saknas.

Väljarna är pessimistiska. Endast 16 procent tror att regeringen kommer kunna göra något åt den bostadsbrist som finns i stora delar av landet, enligt en färsk Sifoundersökning beställd av HSB. Men det ska sägas: regeringen Löfven hade för fyra år sedan exakt samma låga förtroendesiffra när Sifo ställde samma fråga.

Även om väljarna har tappat hoppet, finns det lösningar. Om regeringen fyller inriktningen om att fler ska kunna äga sitt boende med mer konkretion kommer sannolikt förtroendet för regeringens bostadspolitik att öka. Här följer fem förslag som vi inom HSB menar leder till att fler kan hitta ett eget hem: 

  • Inför ett statligt garanterat startlån för förstagångsköpare. Ett färdigutrett förslag ligger redan på bostadsministerns bord, i våras presenterade en utredning sitt förslag som skulle göra det möjligt för cirka 400  000 förstagångsköpare att köpa en egen bostad. 
  • Slopa det senaste amorteringskravet. Alla regeringspartier gick till val på att förändra amorteringskravet, som stängt ute unga vuxna från bostadsmarknaden. Nu svajar regeringen i frågan, men svenska politiker brukar vara ovanligt bra på att hålla vallöften och vi förutsätter att det gäller även detta.
  • Bevilja amorteringsfrihet under de första fem åren för den som köper en nyproducerad bostad. Denna möjlighet finns redan i dag men måste utnyttjas betydligt bättre.
  • Inför stöd till bosparande. Med ett avdragsgillt bosparande har fler möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen. Samtidigt skapar vi en sund sparandekultur i samhället.
  • Få till stånd snabbare processer för bostadsbyggande. Kommunerna behöver ha resurser för att minska handläggningstiden, korta ledtiderna och höja planberedskapen. Det ger bra förutsättningar att öka byggandet direkt när konjunkturen vänder. 

Nu är det upp till bevis för Ulf Kristerssons regering. Det behövs konkreta åtgärder som gör att fler i Södermanland kan få tillbaka hoppet om ett eget hem.    

Johan Nyhus
Förbundsordförande HSB  

Jon Leo Rikhardsson
Vd HSB Södermanland