Brottsoffer ska kunna lita på rättsväsendet igen

Samhället måste förebygga brott, men också se till att brottsoffret får upprättelse när ett brott väl har skett, skriver kristdemokraten Tomas Walter.

Samhället måste förebygga brott, men också se till att brottsoffret får upprättelse när ett brott väl har skett, skriver kristdemokraten Tomas Walter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-01-12 05:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rättvisa och upprättelse måste vara målet för rättspolitiken. Samhället behöver prioritera den person som utsatts för brott. Kristdemokraterna har i regeringen därför inlett ett paradigmskifte där vi nu låter detta faktum styra politiken.

Vad önskade du dig i julklapp? För många stod trygghet högst upp på önskelistan. Under året har vi fått se många mörka rubriker om våldet och den organiserade brottsligheten. Inte heller vi i Strängnäs är helt förskonade. Många har blivit bedragna, beskjutna och även fått sina hem förstörda. Skräcken och rädslan har funnits där varje dag för brottsoffren och deras familjer.

Alla har rätt att få känna trygghet, både i hemmet och i det offentliga rummet. Samhället måste förebygga brott, men också se till att brottsoffret får upprättelse när ett brott väl har skett.

Kristdemokraterna tar i regeringen därför ett helhetsgrepp om trygghetsarbetet. Vi drev inte bara den tidigare socialdemokratiska regeringen framför oss genom att tvinga den att påbörja reformer. Utan nu genomför vi ett helt batteri av åtgärder i ett paradigmskifte i synen på rättvisa och upprättelse.

Det är brottsoffret, inte förövaren, som ska stå i centrum och vi genomför därför en översyn av hela straffrätten. Syftet är att straffen bättre ska återspegla brottens allvar och den kränkning det medför brottsoffren. Det handlar om att vikta om vågskålen och gå från ett gärningsmannafokus till ett brottsofferperspektiv, något vi kristdemokrater lyft i decennier och som nu steg för steg blir verklighet.

Att avskaffa dagens form av mängdrabatt och låta försvårande omständigheter väga tyngre, är viktiga delar. Historiska satsningar görs också på hela rättsväsendet för att stärka utredningsverksamheten och den lokala polisnärvaron. 

Brottsoffer får inte lämnas i sticket för att resurser saknas. Vi ser också till att brottsoffer inte själva ska behöva driva in sitt skadestånd från sin förövare.

Som kristdemokrater talar vi gärna om värderingar och de värden som byggt vårt samhälle starkt. Dessa är nu viktigare än någonsin, särskilt i relation till rättspolitiken. Ett straff är inte bara ett medel för prevention eller repression. Det ska också verka för det överordnade målet om rättvisa och brottsoffrets upprättelse. Ytterst handlar det om värderingar där straffen ska stå i proportion till den kränkning som människovärdet utsatts för.

Om detta handlar vårt paradigmskifte där vi sätter brottsoffret i centrum. Steg för steg säkerställer vi att du som brottsoffer ska kunna lita på Sverige igen.

Tomas Walter
(KD) Strängnäs, Ekonomisk talesperson, Sörmland