Chans för sörmlänningarna att få hjälp till drömyrket

Eva Wikström, vd, Omställningsfonden.

Eva Wikström, vd, Omställningsfonden.

Foto: Privat

Debatt2023-09-28 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från den 1 oktober kan mer än 110 000 sörmlänningar ansöka om omställningsstudiestöd – en möjlighet att få kompetensutveckling mitt i livet och samtidigt behålla sin ekonomiska trygghet. Ansökningsproceduren har dock visat sig svårare än väntat. Här ger Eva Wikström, vd för Omställningsfonden, sina bästa tips för få stödet beviljat.
 
I Södermanland och hela landet finns tusentals människor som drömmer om att utveckla sina kompetenser eller byta karriärbana. Ofta står den ekonomiska otryggheten i vägen för att drömmarna ska bli verklighet. Men i fjol genomfördes en historisk reform på arbetsmarknaden, som skapar nya förutsättningar för kompetensutveckling och karriärväxling: omställningsstudiestödet.
Stödet kan ge en person upp till 80 procent av sin nuvarande lön för att studera, och intresset är stort. Sedan det infördes för ett år sedan har över 47 000 svenskar ansökt, och en Sifoundersökning beställd av Omställningsfonden visar att 56 procent av svenskarna i åldern 18–29 vill använda omställningsstudiestödet i framtiden.
Enbart i Södermanland kan mer än 110 000 personer ansöka om stödet så länge de uppfyller kriterierna. Det sistnämnda har dock visat sig svårt; under vårens ansökningsomgång nekades alltför många stöd på grund av felaktiga ansökningar. Hittills har 80 sörmlänningar beviljats stöd.
Att många vill kompetensutvecklas är både glädjande och viktigt. Exempelvis står välfärden inför enorma utmaningar, och för att Sverige ska kunna erbjuda vård, skola och omsorg i världsklass är kompetenta medarbetare avgörande. Här är våra viktigaste råd till sörmlänningarna som vill lära nytt och utvecklas:
1. Se över villkoren
Kontrollera att du uppfyller villkoren för att få stödet beviljat. Du måste bland annat vara mellan 27 och 62 år gammal, samt ha arbetat minst 8 av de senaste 14 åren och 12 av de senaste 24 månaderna.
2. Var snabb
Den 1 oktober öppnar ansökan för utbildningar som börjar mellan den 1 januari och den 30 juni 2024. Skicka in din ansökan till CSN tidigt, då ansökningarna behandlas i den ordning de inkommer.
3. Välj utbildning med omsorg
Fundera noga på vad du vill ha ut av dina studier. En förutsättning för att få stödet är att din nya utbildning stärker din position på arbetsmarknaden och möter ett befintligt behov.
4. Kontrollera utbildningens längd
Din utbildning måste vara CSN-berättigad och omfatta minst en veckas heltidsstudier. Du kan få omställningsstudiestödet i maximalt 44 veckor räknat i heltidsstudier.
5. Ta hjälp
Ta kontakt med din omställningsorganisation för att få hjälp och stöd. Om du är osäker på vilken organisation du tillhör kan du fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund.

Omställningsstudiestödet underlättar det livslånga lärandet, och möjliggör för länets arbetsgivare att säkerställa framtidens kompetensförsörjning. Nu hoppas vi att ännu fler sörmlänningar tar chansen att utbilda sig till sitt drömyrke!

Eva Wikström, vd, Omställningsfonden