I en ny rapport samlar vi ett stort antal vittnesmÄl om pandemins konsekvenser frÄn de civilsamhÀllesorganisationer vi samarbetar med ute i vÀrlden. Av dessa ser man tydligt att fattigdomen ökar, barn drabbas hÄrt, kvinnor och flickor Àr sÀrskilt utsatta, det demokratiska utrymmet krymper, och civilsamhÀllet har svÄrt att nÄ de mest sÄrbara. Vi ser hur Ärtionden av framsteg i kampen mot fattigdomen hÄller pÄ att omintetgöras.
Det Àr viktigt att Sverige nu hjÀlper till att bygga en vÀrld efter krisen som Àr trygg för alla och stÄr stadigare inför nÀsta kris. Det gör vi genom internationella samarbeten i VÀrldsbanken, FN och EU och genom att vi hÄller fast vid mÄlet om att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst gÄr till bistÄnd.
Utöver det har vi frÄn civilsamhÀllets sida flera konkreta förslag för hur Sverige kan bli en Àn starkare allierad till vÀrldens mest utsatta.
Sverige bör avsÀtta motsvarande en procent av vÄra inhemska stödpaket till en global Build Back Better-fond och verka för att andra rika lÀnder gör samma sak. Fonden ska finansiera uppbyggnaden av hÄllbara samhÀllen efter krisen. En procent av de stödpaket som regeringen aviserat hittills blir drygt tvÄ miljarder kronor.
För att stÀrka drabbade lÀnders ekonomier bör Sverige Àven aktivt stödja internationella initiativ till skuldavskrivningar och skuldlÀttnader för lÄginkomstlÀnderna.
Vi bör ocksÄ i svenskt bistÄnd möjliggöra sÀrskilda satsningar för de cirka tvÄ miljarder mÀnniskor i vÀrlden som verkar i den informella ekonomin. De drabbas sÀrskilt hÄrt av ÄtgÀrderna mot pandemin och deras arbete Àr avgörande för en ÄterhÀmtning.
Vi mÄste stÄ upp för barns rÀttigheter till hÀlsa, utbildning, trygghet och skydd under och efter krisen.
I spÄren av corona mÄste Sverige hÄlla fast vid en feministisk utrikespolitik och svenskt bistÄnd mÄste fokusera pÄ att motverka vÄld mot kvinnor och flickor, som ökat dramatiskt under krisen.
Sverige bör ocksÄ arbeta inom FN och EU för att alla lÀnder som har utlyst undantagstillstÄnd och nödlagar ÄtergÄr till ordinarie lagstiftning nÀr krisen Àr över.
Slutligen bör Sverige sÀkerstÀlla fortsatt stöd till pÄgÄende humanitÀra kriser sÄ att dessa inte bortprioriteras pÄ grund av covid-19.
Coronakrisen Àr en global kris som visar hur sÄrbara vi alla Àr och hur beroende vi Àr av en vÀrld som Àr trygg för alla. Det Àr viktigt att Sverige bidrar globalt till en hÄllbar, jÀmstÀlld, rÀttvis och sÀker vÀrld som stÄr stadigare inför nÀsta kris.
Martin NihlgÄrd
Generalsekreterare, IM
Mohamed Ibrahim
Generalsekreterare, Islamic Relief Sverige
Petra Tötterman Andorff
Generalsekreterare, Kvinna till Kvinna
Mariann Eriksson
Generalsekreterare, Plan International Sverige
Helena Thybell
Generalsekreterare, RĂ€dda Barnen
Anders Malmstigen
Generalsekreterare, Svenska missionsrÄdet
Anna Tibblin
Generalsekreterare, We Effect