Covid-19 har avslöjat systemfel i äldreomsorgen

Ivos granskning av kommunernas behandling av de äldre under pandemins inledning visar att det finns allvarliga problem i svensk äldreomsorg, menar Liberalerna.

Ivos granskning av kommunernas behandling av de äldre under pandemins inledning visar att det finns allvarliga problem i svensk äldreomsorg, menar Liberalerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-12-08 05:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att läsa om Ivos granskning av vården till årsrika under pandemins första månader är som att kliva ned i ett mörker. Ungefär en femtedel av personerna på äldreboenden fick ingen individuell läkarbedömning. Bland dem fick fyra av tio inte heller träffa en sjuksköterska. Även vården i livets slutskede har brustit. Fem äldreboenden i Sörmland fick svidande kritik och Ivo kräver en redogörelse för hur bristerna ska åtgärdas. Detta ger ont i magen. 

Det är inte omöjligt att det som hänt beror på panik inför ett okänt virus och en tung arbetsbörda, men detta ofattbara verkar också tydligt präglas av ålderism och av en syn på äldre som ett kollektiv utan individuella rättigheter och egna behov. Oavsett vad måste det få ett slut. 

Vi liberaler är övertygade om att Covid-19 har blottlagt ett långvarigt feltänkande och systemfel i äldreomsorgen. Bristande ledarskap på nationell nivå har helt uppenbart bidragit – staten behöver ta ett ansvar för att lösa problemen. Oavsett var i landet vi bor ska äldreomsorgen präglas av trygghet, integritet och värdighet. Vi ska våga bli gamla och se dem vi älskar åldras. 

Det måste bli slut på förbudet för kommuner att anställa läkare, mer än en fjärdedel av svensk sjukvård är ju kommunal. Varje kommun borde ha en ansvarig chefsläkare. Dessutom borde läkare kunna anställas av äldreboenden. 

Nu genomförs med stöd av Liberalerna ett äldreomsorgslyft med fler fasta anställningar och betald utbildning på arbetstid inom äldreomsorgen. Det är viktigt, men tillfälliga satsningar räcker inte. Regeringen måste ta fram en långsiktig strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Det behövs fler fast anställda undersköterskor och fler sjuksköterskor i äldreomsorgen, för gott. På många håll behövs också fler arbetsterapeuter, logopeder och andra paramedicinare. 

Vi släpper inte detta arbete, inte förr, inte nu och inte sedan. Livet ska präglas av frihet och trygghet, under hela resan. Vi ska våga bli gamla.


Barbro Westerholm
Talesperson för årsrika, riksdagsledamot (L) 

Lina Nordquist
Sjukvårdspolitisk talesperson, riksdagsledamot (L) 

Ewa Callhammar
Gruppledare i Sörmland (L)

Stefan Krstic
Gruppledare i Eskilstuna (L)

Björn Wahlund
Gruppledare i Katrineholm (L)

Berit Hyllbrant
Gruppledare i Flen (L)

Margaretha Furustrand
Gruppledare i Strängnäs (L)