I en debattartikel i Eskilstuna Kuriren den 27 juni går fyra debattörer alla professorer och docenter i energisystem samt en nationalekonom (!) och propagerar för vindkraft i Södermanland. Deras gemensamma mål för vindkraft är att 49 procent av el- produktionen i Sverige skall vara vindbaserad. Vi får hoppas att vindgudarna ser till att det blåser 15 meter per sekund dygnet runt för det är troligen det akademikerna har tänkt sig? Hållbarheten för ett vindkraftverk är mellan 15 - 20 år (verkligheten). Vilken hållbarhet på vindkraftverken räknar de högutbildade akademikerna med?
Antag att Södermanland behöver effekten 2000 MW för att kunna försörja våra framtida industrier, skolor, människors mm behov av energi. Skulle det räcka med 1000 MW från vindsnurror (15 meter per sekund vindhastighet dygnet runt) och 1000 MW kärnkraft/1000 MW vattenkraft. Vilken mix har skribenterna tänkt sig, solpaneler?
Hela debattartikeln andas teoretisk aningslöshet om verkligheten. Skulle inte ens kalla det ett filosofiskt resonemang. Hur har den akademiska eliten tänkt sig det hella? Flera vindkraftsparker ströslade ut i natursköna Södermanland. Jämför gärna med hur Gotlands hela kulturlandskap förstörts av vindsnurror över hela Gotland.
Hur lång tid tar det att bygga en eller flera vindkraftparker på 1500 MW? Vår senast bygda kärnkraftverk på 1500 MW tog strax över 5 år att bygga tills det var dags att trycka på startknappen.
Nu är det dags för hela vindkraftslobbyn att ta en paus och i denna paus fundera över om verkligen vindkraften är lösningen på morgondagens energibehov. Här i Södermanland är vi vana vid att handskas med kärnkraft och ännu idag lever Studsvik fast i mindre skala. AB Atomenergi i Studsvik slogs sönder efter all skrämselpropaganda. Då var vi internationellt en aktad forskningsstation med väl fungerande forskningsreaktorer.
Nils Ronquist, forskningsingenjör på AB Atomenergi 1962- 1972
Dags för vindkraftslobbyn att ta en paus
Nils Ronquist svarar på en debattartikel om vindkraft.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.