Därför är bilen värd att fira

I dag är det Bilens dag. en dag värd att fira, tycker Anders Östberg, på Motorbranschens Riksförbund.

I dag är det Bilens dag. en dag värd att fira, tycker Anders Östberg, på Motorbranschens Riksförbund.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-10-28 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag lördag, den 28 oktober, firas Bilens Dag i Sverige. Det gör vi för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna – nu och i framtiden. 

Visste du till exempel att 64 procent av svenskarna anser sig vara helt eller ganska beroende av bilen för att vardagen ska gå ihop?  Särskilt stort behov har boende i Norrland, boende utanför storstäderna och barnfamiljer. 

Och hälften av svenskarna, 49 procent, skulle ha svårt eller mycket svårt att bo kvar i sin nuvarande bostad utan bil. Det är inte så konstigt. Bilen är ju ett måste för att kunna bo, arbeta och leva i hela Sverige. 

Det är bilen som gör att vi får ihop schemat med hämtning och lämning, veckohandling, träning, idrottsturneringar och helgerna hos mormor och morfar. 

Det är också bilen som tar oss till jobbet och skolan. Varje dag tar 1,7 miljoner människor bilen till sitt arbete i Sverige. Bilen gör att vi kan åka till och från jobbet när vi behöver och få med oss den utrustning vi behöver ut till kunder och patienter. 

Bilen gör det dessutom lättare och säkrare att ta sig till och från arbetet under jourtid och skiftarbete. Hela 53 procent av svenskarna uppger att de skulle få det svårare att arbeta om hushållet inte hade tillgång till bil.

Så bilen behövs, och är populär. Förra året rullade nästan fem miljoner bilar på Sveriges vägar. 85 procent av svenskarna har tillgång till minst en bil i hushållet, och mer än var tredje svensk lever i ett hushåll med två bilar eller flera. Bland boende i småhus har hela 57 procent minst två bilar.

Det är inte ett problem – tvärt om. Bilen blir allt miljövänligare, och mycket av det vi idag ser som ett problem med den individuella bilismen – miljöpåverkan, oväsen och olyckor – kan och kommer att lösas med hjälp av modern teknik. 

Koldioxidutsläppen från den genomsnittliga nya personbilen under förra året rekordminskade med 25 procent från året innan, och ligger nu på den lägsta nivå som någonsin uppmätts. 

Redan idag utgörs cirka elva procent av bilarna på de svenska vägarna av laddbara fordon, och under förra året uppgick andelen laddbara personbilar till 56,1 procent av de totala nybilsregistreringarna.

Utvecklingen går framåt med stormsteg, och den utsläppsfria mobiliteten kommer vara en realitet inom en överskådlig framtid – bara ingen sätter käppar i däcken för utvecklingen. 

All den frihet och flexibilitet som bilen ger, utan utsläpp. Det tycker vi är värt att fira på Bilens Dag. 

Anders Östberg, ansvarig för opinion och kommunikation på Motorbranschens Riksförbund