Grön omställning – en garant för fortsatt välstånd

Regeringen har ett stort ansvar för att den nya gröna industriella revolutionen inte ska bromsa in, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Regeringen har ett stort ansvar för att den nya gröna industriella revolutionen inte ska bromsa in, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Foto: Anders G Warne

Debatt2022-11-09 19:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Härom veckan visade en ny rapport från FN att världens länders klimatplaner leder till ökade utsläpp, istället för tvärtom. Det sätter ytterligare press på de beslutsfattare som nu samlas under klimattoppmötet COP 27. Tempot i omställningen måste öka rejält, och det gäller även vårt land.



Något som ger hopp är att vi i Sverige befinner oss i början av en ny grön industriell revolution. Vi sår just nu de frön som framöver kommer att ge skörd, i form av kraftigt minskade utsläpp och ökat välstånd – förutsatt att vi vattnar och ger näring till vår sådd. 



Det statliga initiativet Fossilfritt Sverige har tillsammans med 22 branscher, som står för drygt 70 procent av de svenska utsläppen av växthusgaser, tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft. Det handlar inte bara om att öka tempot i klimatarbetet, utan lika mycket om att svenska företag ska klara konkurrensen på en världsmarknad som ställer om till fossilfritt. Det mesta av arbetet kvarstår att genomföra, men så här långt har det gått bättre och snabbare än vad de flesta vågat tro.

För hade någon för fem år sedan påstått det som sker i dag, så hade det sannolikt avfärdats som naiva gröna drömmar.

I dag vet vi att LKAB planerar att investera 400 miljarder kronor i utveckling av fossilfritt järn, att bilindustrin investerar i tre gigabatterifabriker i Skellefteå, Göteborg och Mariestad, att SSAB är först ut i världen med att erbjuda fossilfritt stål redan 2026, att Cementa ska producera klimatpositiv cement redan 2030, att Stockholm Exergi planerar att avskilja och lagra koldioxid, och att Preem skrotat sina planer på ett nytt oljeraffinaderi till förmån för ett bioraffinaderi. 

Det finns också mer okända framgångar så som världens mest utvecklade plastsorteringsanläggning i Motala, banbrytande produktion av flytande biogas vid Nymölla massa- och pappersbruk, och att Lantmännen introducerar fossilfri mineralgödsel på marknaden. 

Klimatpolitiken har därmed även blivit näringspolitik som ger jobb, tillväxt och ökad export. Att göra Sverige till ett fossilfritt föregångsland som visar vägen för resten av världen, lägger grunden för ökat välstånd i landet. För att det ska vara möjligt måste staten undanröja de hinder som finns för näringslivet. Regeringen har ett stort ansvar för att den nya gröna industriella revolutionen inte ska bromsa in.


Regeringen behöver också skapa en tydlig berättelse om hur omställningen ska gå till, för att minska den oro och skepticism som sprider sig bland människor när vi nu går från teori till praktik. Välståndet i ett fossilfritt välfärdsland måste gynna alla medborgare, vilket också underlättar att lösa de konflikter som alltid uppstår när förändring måste ske. 

En stor del av svenskt näringsliv är väl förberedda och mycket motiverade att ta en konstruktiv roll i omställningen. Vi vill tillsammans med regeringen göra hela Sverige till en permanent världsutställning för fossilfri teknik som andra länder kan använda och inspireras av. Det skulle bli vår viktigaste exportprodukt i historien.

Svante Axelsson
Nationell samordnare, Fossilfritt Sverige