Den som blivit sjuk mÄste behandlas vÀl

Liberalerna krÀver sÀrskild handlÀggningskompetens, inte minst kunskap i arbetsmedicin, för personal som arbetar med sjukskrivningar.

Liberalerna krÀver sÀrskild handlÀggningskompetens, inte minst kunskap i arbetsmedicin, för personal som arbetar med sjukskrivningar.

Foto: Christin Olsson/Scanpix

Debatt2021-01-21 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sjukdom krĂ€ver trygg bedömning och rĂ€tt rehabiliteringsinsatser. LĂ€kare och handlĂ€ggare ska ha god arbetsmiljö och kunna genomföra sitt kĂ€rnuppdrag. Liberalerna krĂ€ver en sjukskrivningsprocess som ger bĂ€ttre arbetsmiljö, stĂ€rkt patientsĂ€kerhet och klokare resursanvĂ€ndning. 

1. FörĂ€ndra vilka yrkesgrupper som fĂ„r bedöma arbetsförmĂ„ga. Vi vill se över om en arbetsterapeut eller sjukgymnast kan bedöma sjukdom/arbetsförmĂ„ga i rörelseapparaten och skriva utlĂ„tanden till FörsĂ€kringskassan.

2. Vi vill flytta ansvaret för svĂ„rbedömd eller upprepad sjukskrivning till centrala team i varje region för att avlasta huslĂ€karna och ge tryggare bedömningar. SjukvĂ„rden uppger sig inte minst ha svĂ„rt att bedöma arbetsförmĂ„ga vid psykisk ohĂ€lsa och det kan dessutom tĂ€ra nĂ€r patienten och behandlande lĂ€kare inte Ă€r överens. Teamen kan ta in kunskap om arbetsplatsen och arbetets art, kunna tillkalla sĂ€rskild kompetens i arbets- och miljömedicin och skapa en helhetsbild av rehabiliteringsbehov och möjligheter för varje person att Ă„tergĂ„ i arbete.

3. LĂ€kare och statliga utredningar beskriver brister i FörsĂ€kringskassans utredningar och beslut vid lĂ„ngvarig sjukskrivning. Vi vill krĂ€va sĂ€rskild handlĂ€ggningskompetens, inte minst kunskap i arbetsmedicin. 

4. Det Ă€r orimligt att FörsĂ€kringskassan hĂ„ller ett första avstĂ€mningsmöte med en sjukskriven persons arbetsgivare först efter över ett Ă„r. FörsĂ€kringskassan mĂ„ste bli en samordnare och partner för att mĂ€nniskor ska komma tillbaka i arbete. 

5. Slutligen kan mÀnniskor med mÄnga myndighetskontakter nÀstintill drabbas av administrationsutmattning. Givetvis behövs underlag och dokumentation, men med mÄlet att lyfta invÄnare och ge möjligheter. Myndigheter behöver ett portaluppdrag att stötta och lotsa.

Resurser ska anvĂ€ndas klokt. Den som behöver sjukskrivning ska bli vĂ€l omhĂ€ndertagen och yrkesmĂ€nniskor gĂ„ frĂ„n jobbet glada och stolta. DĂ€rför behövs detta. 

Ewa Callhammar
Gruppledare i region Sörmland (L)

Stefan Krstic
Förbundsordförande i Sörmland (L)

Lina Nordquist
Riksdagsledamot och sjukvĂ„rdspolitisk talesperson (L) 

Bengt Eliasson
Riksdagsledamot och talesperson i socialförsÀkringsfrÄgor (L)