Det är Vårdföretagarna som tvingar Kommunal till strejk

Det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheterna, skriver Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst.

Det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheterna, skriver Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2021-01-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inget annat än skamlöst att Vårdföretagarna tvingar Kommunal att varsla om strejk mitt under en brinnande pandemi. Att de yrkesskickliga medlemmarna i Kommunal som jobbar inom den privata sektorn riskerar sämre lön och villkor än de som jobbar offentligt, kan vi aldrig acceptera. 

När regeringens coronakommission presenterade sin första delrapport om äldreomsorgen innan jul fick vi i Kommunal bekräftat det vi larmat om i åratal – att svensk äldreomsorg lider av stora brister som ett resultat av många år av nedprioritering och underfinansiering. Nu krävs krafttag för att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena. 

Det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheterna. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar Kommunal att varsla om strejk för att de vill slippa ge sina anställda bra löner och goda arbetsvillkor är både häpnadsväckande och oansvarigt. 

Kommunals krav är inga konstigheter – vi vill att avtalet med Vårdföretagarna ska vara i nivå med det avtal vi redan förhandlat fram med den offentliga sektorn. Varken mer eller mindre. Det innebär bland annat högre lön för alla och en extra lönesatsning på de som är yrkesutbildade. Och detta utan andra villkorsförsämringar. Det måste löna sig att ha rätt utbildning, även när du jobbar inom vård- och omsorgsyrken och villkoren för de anställda måste förbättras. 

Tiden för smygförsämringar är förbi. Och vi vet att svenska folket håller med. När vi ställde frågan i en Sifo-undersökning som Kommunal gjorde i höstas så svarade 4 av 5 att de anser att yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg bör få höjd lön. Det är ett slående resultat. Trots det menar Vårdföretagarna att medlemmarna i Kommunal ska betala för den här enormt viktiga satsningen på yrkesutbildade med sämre villkor i övrigt. Det är dumsnålt. 

Till sist, de Vårdföretagarna anser sig inte ha råd med är ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan. Men vi vet att pengarna finns – det är viljan att prioritera sina anställdas löner och villkor som saknas. Vi i Kommunal Öst står upp för att de som jobbar inom privat vård- och omsorg förtjänar lika bra löner och villkor som de som jobbar offentligt, vi vet nämligen att de gör ett precis lika bra jobb, pandemi eller ej.

En strejk är alltid en sista utväg, det är inget som Kommunal tar till lättvindigt, men vi kan aldrig acceptera ren och skär orättvisa. 

Catarina Eriksson
Avdelningsordförande Kommunal Öst