SD: Det finns redan informationsplikt i Sverige

LÀkare mÄste redan i dag anmÀla patienter vars hÀlsotillstÄnd gör dem olÀmpliga som bilförare. Skolpersonal har redan en lÄngtgÄende skyldighet att göra en orosanmÀlan nÀr barn far illa. Tidöavtalets förslag innebÀr att principen Àven strÀcks ut till att gÀlla personer som vistas illegalt i Sverige, skriver sverigedemokraterna Kim Fredriksson, Christine Hallinder och Björn Karlsson.

LÀkare mÄste redan i dag anmÀla patienter vars hÀlsotillstÄnd gör dem olÀmpliga som bilförare. Skolpersonal har redan en lÄngtgÄende skyldighet att göra en orosanmÀlan nÀr barn far illa. Tidöavtalets förslag innebÀr att principen Àven strÀcks ut till att gÀlla personer som vistas illegalt i Sverige, skriver sverigedemokraterna Kim Fredriksson, Christine Hallinder och Björn Karlsson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2023-10-27 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hundratusentals illegala migranter berÀknas bo kvar i Sverige efter avslag pÄ sin asylansökan. Detta enorma skuggsamhÀlle som brett ut sig Àr inte bara en direkt sÀkerhetsrisk, med förödande konsekvenser i nÀrtid, utan det göder ett samhÀlle som innebÀr en allt grövre kriminalitet, korruption och otrygghet.

Svenska regeringar har genomgÄende haft en alldeles för slapphÀnt syn pÄ att mÀnniskor befinner sig illegalt i Sverige. Regering efter regering har lÄtit problematiken fÄ fÀste och vÀxa och dÀrför mÄste vi nu göra om och göra rÀtt pÄ ett flertal omrÄden. SamhÀllet mÄste mobiliseras genom att stÀrka upp systemen för att identifiera, spÄra upp och utvisa illegala migranter.

Tidöavtalets förslag om informationsrikt innebÀr att kommuner och myndigheter inom ramen för sin verksamhet informerar Migrationsverket eller Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i Sverige. Kommuner och myndigheter ska helt enkelt samverka för att upprÀtthÄlla den reglerade invandringen.

I media florerar ofta felaktiga uppgifter om det som frÄn vÀnsterhÄll kommit att kallas angiverilagen. Först och frÀmst Àr det viktigt att slÄ fast att förslaget endast trÀffar personer som inte Àr flyktingar, inte har nÄgot behov av internationellt skydd, inte har en egen försörjning eller uppehÄllstillstÄnd pÄ grund av familjeanknytning i Sverige. Det Àr med andra ord personer som saknar skÀl att vistas hÀr och som enkelt kan ÄtervÀnda till sitt hemland pÄ ett sÀkert och ordnat sÀtt.

MotstĂ„ndet mot förslaget Ă€r ocksĂ„ ett uttryck för den missriktade vĂ€lvilja som styrt mycket av svensk migrationspolitik under lĂ„ng tid. Återkommande sĂ„ kallade amnestier, uppluckring av den reglerade invandringen, rĂ€ttigheter och förmĂ„ner till illegala migranter, Ă€r förslag som av vissa uppfattas som humana eller liberala hĂ€r och nu. I förlĂ€ngningen leder det dock till vĂ€xande problem och en situation som Ă€r dĂ„lig bĂ„de för den enskilda och Sverige som land.

Informationsplikt Ă€r inte heller nĂ„got nytt inom svensk rĂ€tt. LĂ€kare mĂ„ste redan i dag anmĂ€la patienter vars hĂ€lsotillstĂ„nd gör dem olĂ€mpliga som bilförare, och skolpersonal har redan en lĂ„ngtgĂ„ende skyldighet att göra en orosanmĂ€lan nĂ€r barn far illa.

Tidöavtalets förslag innebÀr att principen strÀcks ut till att gÀlla ytterligare en situation; den nÀr personer riskfritt kan ÄtervÀnda hem, men som mot myndigheternas beslut ÀndÄ vÀljer att leva illegalt i Sverige. Förslaget Àr varken ovanligt eller kontroversiellt. I jÀmförbara lÀnder i vÄrt nÀromrÄde uppfattas det tvÀrtom som en sjÀlvklarhet. Om ett nej verkligen ska vara ett nej sÄ mÄste alla myndigheter dra Ät samma hÄll och inte motarbeta varandra.

Hade tidigare regeringar gjort sitt jobb hade anmÀlningsplikten inte behövts. Nu har istÀllet decennier av vanskötsel av Sverige lett till ett massivt skuggsamhÀlle dÀr personer som sökt sig till Sverige, men som av olika anledningar inte har rÀtt att vistas hÀr, ÀndÄ lever pÄ skattebetalarnas pengar dÄ de givits rÀtt till den svenska vÀlfÀrden.

Ur ett rÀttssÀkert perspektiv Àr detta naturligtvis fullstÀndigt horribelt. Att det sedan finns förÀldrar som vÀljer att tvinga sina barn att leva i skuggsamhÀllets utanförskap Àr naturligtvis oerhört beklÀmmande, men Sverige som rÀttssÀkert land kan och ska inte skapa eller göda förutsÀttningar för detta.


Kim Fredriksson
Gruppledare (SD) Eskilstuna

Christine Hallinder
Gruppledare (SD) Flen

Björn Karlsson
Gruppledare (SD) StrÀngnÀs