Den 20 juni slog en dom i kammarrätten fast att skolresultat och elevsammansättningar räknas till affärshemligheter. Detta efter att Statistiska centralbyrån valde att säga nej till Sveriges kommuners och regioners begäran om att få ut statistik kring sammansättning av elever samt genomströmningen på gymnasiet, det vill säga hur många som faktiskt avslutar sin utbildning med godkända betyg.
Varken kommunala- eller friskolor är nöjda över utfallet av domen, utan Friskolornas riksförbund uppmanar friskolor att fortfarande publicera statistik och siffror på sina hemsidor. Regeringen har sedan hösten 2019 haft kännedom om fallet och den begäran som har kommit fram, men har valt att inte agera. Att regeringen har valt att skjuta problemet framför sig i stället för att ta tag i problemet ser vi moderater som mycket beklagligt.
Domen i kammarrätten påverkar såväl kommunala huvudmän som friskolor. Öppenhet och transparens och jämförelsemöjligheter mellan skolor och kommuner är viktigt för att fortsätta utveckla den svenska skolan. Samtidigt så påverkar domen också kommuners möjligheter att beräkna skolpeng då flera av uppgifterna blir otillgängliga.
Nu behöver vi föra diskussioner om hur vi går tillväga utifrån domen samt hitta ett arbetssätt som möjliggör samverkan mellan kommunala- och friskolor för att kunna få fram statistik och dylikt. Men också för att vara transparenta gentemot medborgare.
Vi moderater vill bland annat se över möjligheterna och lagstiftningen så att dessa uppgifter fortsatt är offentliga och tillgängliga för både medborgare, media och för kommunerna. I den svenska skolan så måste det fortsatt råda en transparens och öppenhet. Det är viktigt såväl nationellt som internationellt.
Kristina Axen Olin
Moderaternas skolpolitiska talesperson
Robin Tannarp (M)
Ordförande gymnasienämnden i Eskilstuna
Ulla Grip (M)
Vice ordförande grundskolenämnden i Eskilstuna