Äter du banan ibland? Då kanske du tänkt på att de alltid har samma färg, storlek och form? Det är för att den banansort vi konsumerar här i Sverige är framodlad att växa konsekvent till en perfekt mognad för mataffären. Bananen Cavendish står för nästan hälften av de 100 miljarder bananer som konsumeras världen över. Den kommersiella grödan ger hög avkastning och dess hårda skal och långa hållbarhet gör att den tål att fraktas över hela världen.
Att en banan totalt tagit över marknaden är ett problem, det är till och med ett hot mot hela matsystemet och morgondagens matförsörjning. När en och samma art odlas överallt, och andra slås ut, minskar nämligen den biologiska mångfalden drastiskt. Grödors mångfald är helt avgörande för livet på jorden. Den ligger till grund för vårt globala matsystem och nästan allt vi äter. En tid tillbaka fanns det mer än 1 000 sorters bananer i världen, som odlades i mer än 150 länder. Men den biologiska mångfalden har i decennier sakta och stadigt försvunnit.
Världens matsystem vilar på en chockerande bräcklig genetisk bas. Det är inte bara banansorter som försvinner – samma utveckling har skett med de över 12 000 olika sorterna av majs, nu reducerade till en handfull hybrider. Mexiko har förlorat mer än 80 procent av sin majsmångfald sedan 1930-talet. Detsamma gäller ris – som det en gång fanns 40 000 sorter av, och vete, som det fanns 100 000 variationer av. När vi är beroende av några få grödor för vår matförsörjning löper vi ökad risk att stå utan mat. Om en av dessa få viktiga arter angrips av skadedjur eller sjukdom kan hela skördar försvinna över en natt.
Det var just det som hände 1965 med banansorten Gros Michel, lika populär som Cavendish, som utplånades nästan helt när den angreps av en svamp. En liknande svampsjukdom, Tropical Race 4, hotar idag våra Cavendish-bananer och är i skrivande stund bekräftad i 17 bananproducerande länder.
Dessutom: dagens matsystem upprätthåller hunger. Över 800 miljoner människor lever idag utan tillräckligt med näringsrik mat, många av dem är småbrukare. Trots att det finns tillräckligt med mat på jorden för att räcka till alla. The Hunger Project arbetar med småbrukare runt om i världen för att bygga upp motståndskraft mot klimatförändringar och matsystemkriser så att de på ett hållbart sätt kan stoppa hunger i sina samhällen. Ett av flera sätt är att odla varierat, vilket visat sig ge både mer näringsrik mat och mer välmående jord, samtidigt som den biologiska mångfalden ökar.
För de av oss som inte odlar vår egen mat utan endast konsumerar blir värdet av biologisk mångfald tydligt när kriser påverkar matsystemet, som vi nu ser kopplat till kriget i Ukraina och Covid-19-pandemin. Men att vända trenden och öka den biologiska mångfalden tar tid och måste uppmuntras långt innan kriserna uppstår. Våra makthavare måste se värdet av småskaliga jordbruk och diversifierade skördar idag om vi ska kunna stå emot kriserna som kommer imorgon. Först när vi ser olika, och fula, bananer i matbutikerna kanske vi är på rätt väg.
Malin Flemström
Vd The Hunger Project Sverige