Djurgårdsporten och Wik - LÅT STÅ!

Ska Djurgårdsporten och Wik rivas?

Ska Djurgårdsporten och Wik rivas?

Foto: Camilla Lillsebbas

Debatt2024-08-05 18:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strängnäs fastighetsbolag SFAB har ansökt om rivningslov för Djurgårdsporten och Wik. I Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens kungörelse inbjuds de som vill att sända synpunkter, senast 9 augusti. Skälen är att “möjliggöra framtida utveckling av Mariefredsskolan och förbättra trafiksituationen, genom att bygga en angöringsplats”. En utredning om hur trafiksituationen kan förbättras har gjorts 2022 av företaget Nora Consulting Engineers AB. Deras förslag presenterar åtgärder som både förbättrar trafiksituationen och räddar Djurgårdsporten och Wik. 

Mariefredsskolan är överfull. Elever bussas till Stallarholmen, Åkers styckebruk samt från Stallarholmen till Mariefred. SFAB anger skolans utvecklingsbehov som skäl att riva Djurgårdsporten och Wik, som upptar en liten del av skolområdet. Skolan i Läggesta skulle stå klar 2024 men är framskjuten flera år, då kommunledningen anser att inflyttningen inte går fort nog för att man ska (våga?) starta skolbygget. Med nuvarande lokalbrist förvånar det att man inte börjar bygga skolan i Läggesta nu. Föräldrar vill ofta att barnen får gå i en skola nära hemmet, dit de kan ta sig på egen hand. Risken är att inflyttningen bromsas då ingen skola byggs på flera år.

Om Djurgårdsporten och Wiik inte rivs anser SFAB att de ska flyttas. Var de då ska ligga är inte sagt. Den kulturhistoriska betydelse de har skulle försvinna om de flyttas, då det är platsen som visar och förklarar husens historia och ger det största värdet. Ställda på en annan plats blir de anonyma, vilka gamla hus som helst, och kan inte berätta om kvarteret Rektorn 12 och dess omgivnings historia som Kronoträdgård, jakt-, betes- och nöjesmark med direkt koppling till Gripsholms slott.

I Sörmlands museums yttrande om rivningsansökan står att Djurgårdsporten och Wik bör bevaras och renoveras varsamt. Renoveringen som SFAB beräknade 2022, för att göra husen godkända, skulle kosta 14,4–15 miljoner kronor. Det ansågs för dyrt. (Byggkunniga har hävdat att kostnaden är för högt räknad.) SFAB har länge sparat pengar på byggnaderna genom att inte underhålla dem. Verksamheten i Wik bedrivs sen åratal i icke tillgänglighetsanpassade lokaler. Wik är kommunens billigaste lokal!

Kostnaden kan minskas genom återbruk av virke, tegel med mera. Ett annat sätt kan vara att ha utbildning i antikvarisk renovering, som Mariefreds hembygdsförening gjort vid Callanderska gården, då hantverkarna får lära sig äldre renoveringsmetoder med experthjälp. Skolans elever kan delta i att renovera sin fritidsgård Wik, via slöjdundervisningen eller tiden på fritids, som med målning, tapetsering och snickeri. De kan bestämma färger och inre utseende, så länge kulturvärdet bevaras. Så gjorde de på 1970-talet då fritidsgården startade! Kanske kan man även söka EU-bidrag, som man tidigare fått till Biohuset?

Istället för att värdera äldre karaktärsbyggnader, verkar SFAB tycka att de är till besvär. Ska gamla kulturhus rivas för att kortsiktigt kompensera brist på framförhållning i att planera skolan? Det vore tragiskt för kommande och nuvarande generationer mariefredsbor och besökare. Stadens avläsbarhet och värde förvanskas om den mister två av sina viktigaste historiska byggnader som både har direkt koppling till slottet och ihop med gamla folkskolan/metallfabriken visar gamla stadskärnans östra gräns, samt berättar om Sverige vid förra sekelskiftet med folkskola, fattigstuga och ålderdomshem.