E-demokrati i Strängnäs kan ge makt åt kommuninvånarna

E-demokrati är till exempel att medborgarna både lägger förslag och röstar på nätet om kommunala frågor. Man loggar in med vanligt bank-ID.

E-demokrati är till exempel att medborgarna både lägger förslag och röstar på nätet om kommunala frågor. Man loggar in med vanligt bank-ID.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-05-26 19:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det behövs inga trollformler för att få en kommun att arbeta i takt med sin samtid. Det handlar om att hålla sig till uppdraget. Vad är det då som gör det hela så svårt? Läs Riv pyramiderna! (1985) av Jan Carlzon och Tomas Lagerström. Kom­muner kan faktiskt, precis som moderna företag, ta bort mellanskikt och låta personal närmast medborg­arna få betydligt större inflytande, medan politiken står för visionerna. 

Strängnäs kommun har problem med hieratiskt tänkande och stela arbetsformer, som kringskär med­arbetarnas initiativ och engagemang. Ta till exempel kommunens grundskolor; hur kan personal, som alla jobbar hårt och vill väl, misslyckas med att ge eleverna tillräcklig kunskap? Om lärarna ”längst ut” fått bestämma mer, hade kommunen sannolikt sluppit dagens skolkris.

De ansvariga säger att krisen beror på att ”de fria skolorna tar alla bra elever”. Men. De kommunala skolorna hade stora problem redan innan vi hade några friskolor. Dessa startades ju just av det skälet. Generellt saknas friskolor där kommunala grundskolor är bra, då drivkrafterna för friskolor där har saknats. När moderater och socialdemokrater tog över makten i Strängnäs kommun 2014, var andelen godkända elever i kommunala grundskolor 5 procent sämre än riket. Deras snart åtta år vid makten blev en katastrof för den kommunala skolan - endast 55 procent av eleverna klarade godkända betyg 2021, jämfört med 74 procent i riket. (Källa: Kolada).

Kommunens arbete skall enligt vår vision utgå från människan och allas delaktighet. Otympliga hierarkier skall avvecklas och medarbetar­na ”längst ut” skall ges avgörande inflytande. Fungerar sådant i en kommun? Jodå, exempelvis Trosa jobbar så. De lyckas inte alltid, men ambitionen är glasklar. Resultatet? År efter år är de i topp på med­borgar­inflytande, skola och företagande i Sörmland och tävlar om tätpositionen i hela landet!

Den amerikanska forskaren Elinor Ostrom har studerat tusentals ”allmänningar” och visat hur framgångsrika de kan vara när gräsrötterna styr. För det fick hon Nobelpriset i ekonomi 2009. Hemligheten är att ge människor makt och skapa delaktighet. Inte göda centralisering och teknokrati – med samma recept gjorde Jan Carlzon SAS till ett av världens bästa flygbolag. 

Strängnäspartiet driver att bland annat e-demokrati ska användas i Strängnäs kommun. Det ger makt åt kommuninvånarna. E-demokrati är till exempel att medborgarna både lägger förslag och röstar på nätet om kommunala frågor. Man loggar in med vanligt bank-ID. Politiken fångar då lätt vad med­borgarna vill. Strängnäspartiet lovar att bli en blåslampa i ryggen på gamla dogmer och stelt tänk.

Våra kommuner är kanske otidsenliga, men med rätt visioner finns möjligheter. Utmaning­en är inte kommunens medarbetare, de gör i allmänhet ett jättebra jobb och är värda större inflytande. Utmaningen är att rösta fram politiker med mod och visioner. 

Lars Larsson
Marie Ericsson Drotte
Bosse Konrad
Kampanjen Vi ber om 10 000 röster
Strängnäs partiet