Erbjud all personal i skolan skyddsutrustning

Flera skolor i Eskilstuna har gått över till distansundervisning. Smittläget är allvarligt, skriver debattörerna.

Flera skolor i Eskilstuna har gått över till distansundervisning. Smittläget är allvarligt, skriver debattörerna.

Foto: Veronica Karlsson

Debatt2021-01-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom lärarkåren har det länge funnits en stor rädsla och irritation då de anser att de är en yrkeskår som har glömts bort under Coronapandemin. Prioritet för att undvika smitta är fysisk distansering, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom. Detta är råd som inte går att upprätthålla i skolans miljö vilket gör att lärare och övrig personal är extra utsatta för smitta. 

Det är inte enkelt att hålla social distansering i skolans miljö där det är trånga korridorer och små klassrum med många elever i. När elever behöver hjälp i klassrummet är det i stort sett omöjligt för tjänstgörande lärare att ge hjälpen på två meters avstånd. Även längre ner i åldrarna behöver barn hjälp med ytterkläder, skosnören, viss hygien och även få tröst i det fall olyckan är framme vilket gör att även övrig skolpersonal utsätts för smitta även de.

För att minska smittspridningen är det viktigt att följa rådande rekommendationer och restriktioner. Det är därför viktigt att rektorer på kommunens skolor får verktyg för att kunna frigöra ytor så att elever och personal ska kunna hålla större distansering mellan varandra. 

När detta brister sprids smittan snabbt vilket kan avspeglas tydligt i att flera av Eskilstunas skolor har redan fått hålla stängt. Senast ut är Fristadsskolan, Årbyskolan och årskurs 7-9 på Engelska skolan som alla nu har fått gå över till distansundervisning terminen ut.

Den sociala distanseringen måste säkerställas på våra skolor, och Liberalerna vill komplettera pågående säkerhetsarbete genom att också erbjuda all skolpersonal som vill att få bära skyddsutrustning som tillhandahålls av skolan. Det kan till exempel röra sig om munskydd. 

Det finns en stor oro bland personal som inte erbjuds skyddsutrustning och som inte kan hålla fysisk distansering på sin arbetsplats. Genom att erbjuda skyddsutrustning kan vi både lugna den oro som finns bland personal på våra skolor och samtidigt tackla pandemin på ett bättre sätt.

Erika Rydja Sandvik
Ordförande för Liberalerna i Eskilstuna

Stefan Krstic
Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna