Bort med tassarna EU!

Medborgerlig Samlings EU-politik värnar om nationellt självbestämmande och begränsad EU-makt, det ställer oss i stark kontrast till övriga borgerliga partier, skriver bland andra partiets ordförande i Södermanland Daniel Jedborg.

Medborgerlig Samlings EU-politik värnar om nationellt självbestämmande och begränsad EU-makt, det ställer oss i stark kontrast till övriga borgerliga partier, skriver bland andra partiets ordförande i Södermanland Daniel Jedborg.

Foto: Daniel Jedborg

Debatt2024-05-30 05:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi håller med Elin Venholen (EK 15/5) att de etablerade partierna inte har någon tydlig ambition att agera annorlunda i EU. De är nöjda med den nuvarande situationen. I vissa fall tror vi att de inte heller vill vara helt öppna med vad de egentligen vill: överföra mer makt till EU i frågor som de inte lyckats få genomslag för på nationell nivå. Som tur är har vi i Medborgerlig samling (MED) både en genomtänkt kampanj och politik.

En av de mest kritiska punkterna i vår EU-politik är försvaret av den nationella självbestämmanderätten. Alltmer makt förskjuts till Bryssel, vi menar att detta hotar demokratin i medlemsländerna. Vi vill att nationella parlament ska ha sista ordet i frågor som rör nationella intressen, och att EU-beslut ska vara underordnad nationell lagstiftning när det gäller interna angelägenheter. 

Vi står för en EU-politik som förenar samarbete med nationell självbestämmanderätt, vilket tydligt skiljer oss från övriga borgerliga partiers mer federativa linjer. Vi vill minska EU:s makt och återgå till ett mellanstatligt samarbete som fokuserar på handel, säkerhet och gränsöverskridande frågor. 

Vi menar att dagens EU har tagit sig friheter som går utöver vad medlemsländerna en gång avtalade. Genom att återgå till grundprinciperna för ett mellanstatligt samarbete vill vi skapa ett EU som är mer flexibelt och mindre byråkratiskt. I skarp kontrast till vår hållning står M, KD, C och L – partier som alla förespråkar en mer integrerad och överstatlig EU-struktur. 

Dessa partier har i varierande grad stött förslag om ytterligare överföring av makt till EU, till exempel genom skapandet av en gemensam europeisk finanspolitik och förslag om beskattningsrätt. Vi tycker att dessa ambitioner riskerar att underminera medlemsländernas suveränitet och därmed också demokratins fundament. Beslut ska fattas så nära medborgaren som möjligt.
Exemplen på EU:s klåfingrighet växer. Från vitt snus till blyhagel, aborter och våtmarker. Sådana frågor sköts bäst på lokal nivå. Vi säger: Bort med tassarna, EU! 

Vår EU-politik värnar om nationellt självbestämmande och begränsad EU-makt, det ställer oss i stark kontrast till övriga borgerliga partier. MED vill se ett EU som fokuserar på samarbete där det är nödvändigt och lämnar resten till medlemsländerna. Denna handlar om principen att varje nation ska ha rätt att forma sin egen framtid. Är du en frihetsälskande individ som tycker att demokrati byggs underifrån finns det bara ett alternativ. Rösta på Sveriges enda EU-kritiska borgerliga parti!

Daniel Jedborg
Ordförande, Medborgerlig samling Södermanland
Kenth Reinelius
Vice ordförande, Medborgerlig samling Södermanland
Urvi Aamisepp
Andre vice ordförande, Medborgerlig samling Södermanland