Fel med el-bidrag för att betala skyhöga skatter

Debatt 16 januari 2022 21:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400 procents ökning av elpriset jämfört med december 2020 är ett faktum. Det är inte bara elpriset som rusat i höjden, även drivmedelspriserna har skenat. Efter årsskiftet nådde dieselpriset över 20 kronor per liter, (näst) högst i världen. Nu försöker regeringen rädda ansiktet genom att betala ut el-bidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll, bara för att vanligt folk ska kunna betala samma regeringens skyhöga skatter. Socialism i ett nötskal.

När regeringen med stödpartier valde att avveckla Ringhals 1 och 2 blev det uppenbart att höga elpriser var att vänta, då vi som en följd av detta blir mer beroende av den fossila elproduktionen i våra grannländer. Mindre vindkraftsproduktion när det blir riktigt kallt i kombination med ökad efterfrågan på el under vintern i Sverige är inget nytt. Därför föreslog vi i höstas, som enda parti, ett tillfälligt slopande av elskatten under de värsta månaderna – vilket övriga partier då sa nej till.

Nu tävlar i stället samma partier om att genomföra vårt förslag. I panik betalar regeringen nu ut el-bidrag till de hushåll som drabbats av högst elräkningar. Bidraget motsvarar dock enbart hälften av de skatteintäkter som tagits i samband med de höjda elpriserna, resten behåller Magdalena Andersson.

Vi föreslår i stället en sänkning av elskatten som i dag motsvarar cirka 25 procent av kostnaden på elräkningen. Vi föreslår även en sänkning av bensinskatten som utgör omkring 60 procent av bensinpriset. Dessa skattelättnader skapar möjlighet att planera sin vardag för svenska hushåll såväl som en konkurrenskraftig industri. Vi förespråkar utöver detta en betydligt lägre reduktionsplikt än regeringen.

Med våra förslag får alla mer kvar i plånboken. Redan den 1 maj kommer en första efterlängtad sänkning av skatten på drivmedel att genomföras som en följd av SD/M/KD-budgeten. Ett regeringsskifte till hösten är absolut nödvändigt för att få tillbaka energipriserna till en nivå som svenska hushåll klarar av och förtjänar.

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)
Energipolitisk talesperson

Kim Fredriksson (SD)
Eskilstuna

Björn Karlsson (SD)
Strängnäs


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Strängnäsbor kör längst i Sörmland – och betalar mest när bensinpriset chockhöjs ✓Pendlartätt ✓Mycket landsbygd

Strängnäsbor kör längst i Sörmland – och betalar mest när bensinpriset chockhöjs  ✓Pendlartätt ✓Mycket landsbygd

Chockhöjda elräkningar – nu erbjuder ESEM avbetalning ✓Camilla fick elräkning på 80 000 för stallet

Chockhöjda elräkningar – nu erbjuder ESEM avbetalning ✓Camilla fick elräkning på 80 000 för stallet

Rekorddyr diesel skapar osäkerhet bland bilhandlare – och köpare: "Det blir svårare att sälja bilarna"

Rekorddyr diesel skapar osäkerhet bland bilhandlare – och köpare: "Det blir svårare att sälja bilarna"

Driftstörningar i Fröslunda – elen åter

Driftstörningar i Fröslunda – elen åter