Fira in det nya året utan att skrämma livet ur djuren

Omodernt, anser Miljöpartiet i Eskilstuna och föreslår alternativ till nyårsfyrverkerier.

Omodernt, anser Miljöpartiet i Eskilstuna och föreslår alternativ till nyårsfyrverkerier.

Foto: Anders Nilsson

Debatt2021-12-22 21:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett nytt år nalkas och för många är fyrverkerierna vid tolvslaget på nyårsafton något som gör övergången från det gamla året till det nya extra festligt. Tyvärr är det inte lika festligt för våra djur. Både vilda djur och husdjur drabbas hårt varje år av de onaturligt höga smällarna och många av dem traumatiseras.

Djuren lider genom nyårsnatten i tysthet. En mer synlig konsekvens av fyrverkerierna är allt skräp de lämnar efter sig. Fyrverkerier bidrar även till att sprida skadliga och hälsofarliga tungmetaller rakt ut i naturen. Ändå envisas Eskilstuna kommun med att årligen arrangera ett traditionellt fyrverkeri i anslutning till den ceremoni som brukar hållas med musik och tal på Klosters kyrktrappa. 

I år har Ann-Sofie Wågström (S), kommunfullmäktiges ordförande, beslutat att själva ceremonin ska ställas in, med anledning av pandemins utveckling. Fyrverkeriet genomförs däremot och på kommunens hemsida bjuds alla Eskilstunabor in att delta. Den som någon gång deltagit  nyårsarrangemanget vet att själva fyrverkerierna lockar minst lika många Eskilstunabor som ceremonin. Om inte fler. Det är en häpnadsväckande logik som tillåter detta. 

Miljöpartiet menar att det är hög tid att Eskilstuna kommun använder skonsammare sätt att fira in det nya året 2022 och framåt. Det är ett förlegat sätt att smälla av mängder med fyrverkerier till skada för både djur, människor och miljö. Eskilstuna kommun bör därför avstå helt från att avfyra fyrverkerier och ha till exempel en lasershow i stället. Förutom de fördelar som finns för miljön och djuren är det också ett bättre alternativ för människor som är rädda för ljudet. Medan ett fyrverkeri bränns av en gång, erbjuder en lasershow dessutom möjligheter att köras en gång till, till exempel i form av en matiné på nyårsdagen.

Vi har lyft frågan i kommunfullmäktige vid flera tillfällen, dock utan resultat eftersom kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) verkar ha inställningen att “folk verkar gilla det, alltså fortsätter vi med det”. Det finns flera goda exempel på kommuner – som Linköping, Boden, Lidköping – som gått före, nu är det dags för Eskilstuna att följa efter. En modern kommun kan hitta andra alternativ.

Marielle Lahti
Gruppledare MP Eskilstuna 

Linus Lakso
Gruppledare MP Eskilstuna