För 50 år sedan bildades Flens kommun genom att nuvarande kommundelar slogs samman med Flens tätort, något som inte applåderades av alla. Farhågor fanns att det mesta av servicen skulle koncentreras till tätorten, trots att omgivande delar och landsbygd utgjorde 60 procent av kommunens befolkning.
Att skapa sammanhållning i kommunen har därför gått som en röd tråd genom åren. I olika dokument har betonats att ”hela kommunen ska leva”. Det vill säga att service måste finnas i kommundelarna och inte minst vad gäller tillgång till skolor.
Detta har mestadels fungerat bra. Det har dock genom åren föreslagits nedläggning av olika landsbygdsskolor av främst ekonomiska skäl. Detta har oftast misslyckats på grund av att kloka politiker sagt nej, att friskolor uppstått eller att de tänkta besparingarna uteblivit.
Nu är frågan åter aktuell. Kommunledningens tjänstemän vill nu – påhejade av Socialdemokraterna – riva upp ett politiskt beslut från i våras att Kyrkskolan ska behållas!
Man vill i stället avveckla skolan och hänvisa eleverna till Stenhammar eller Bruksskolan. Detta trots att Kyrkskolan är kommunens populäraste skola som ökar sitt elevantal, när nästan alla övriga skolor minskar. Att riva upp nyligen fattade beslut lär ju dessutom inte främja tilliten mellan politiker och medborgare.
Man hävdar som tidigare att kostnaderna för att renovera skolan blir för stora och hänvisar till enorma summor som ett konsultbolag (för tre miljoner kronor) kommit fram till.
Nej, det finns en seriös beräkning som tagits fram av en arkitekt genom Bygderådets försorg. Bedömningen är att en varsam renovering kan erbjuda en rimlig arbetsmiljö och tillgänglighet samt uppfylla de väsentligaste kraven från barn-, utbildnings- och kulturnämnden till en kostnad av cirka tio miljoner kronor.
Nedläggningsförslaget för också fram att man kommer att spara pengar då Kyrkskolan läggs ned och eleverna fyller upp Stenhammar och Bruksskolan.
Men föräldrarna kommer till stor del att välja andra alternativ som friskolor i kommunen (eller annorstädes) och då minskar de beräknade besparingarna kraftigt. En nedläggning innebär också att barnfamiljer väljer bort Mellösa som bostadsort. Enligt uppgift skall till exempel fem barnfamiljer ha sökt sig till Kyrkskolan senaste året. Om till exempel 20 personer bosätter sig i Mellösa får kommun närmare 1,5 miljoner kronor extra.
Visst har vi tomma platser på skolor och låga födelsetal, men vi måste tro på det vi vill göra. Nämligen att skapa arbetstillfällen, bostäder och tillväxt i kommunen och vända den negativa befolkningstrenden i stället för att ängsligt anpassa oss till en nedåtgående spiral.
Kommunens ekonomi ser för övrigt ljusare ut då man nu lagt inflation och pandemi bakom sig. På budgetkommunfullmäktige i september planerades överskottet 2025 till 27 miljoner kronor, trots att man inte tagit med senaste skatteintäktsprognosen på tolv miljoner och statsbidrag på några miljoner kronor.
Notabelt är också att fullmäktige beslutade om sex miljoner kronor extra till barn-, utbildnings- och kulturnämnden för att kunna behålla just små skolor utanför tätorten i syfte att öka befolkningen, som ju är kommunens övergripande mål. För 2026 beräknas ett ännu större överskott (60 miljoner kronor enligt plan).
Avslutningsvis: Kyrkskolan ska vara kvar med en varsam renovering. Vi liberaler är ett skolparti och det viktigaste för oss nu – vilket vi angav i vårt budgetförslag – är att också satsa på Stenhammarskolan som står inför stora utmaningar. Vi har råd med båda – men inte att låta bli!
Liberalerna Flen
Berit Hyllbrant
Ledamot i kommunstyrelsen
Stefan Sandberg
Ersättare i kommunstyrelsen
Lars Falk
Ledamot i barn-, utbildnings- och kulturnämnden